onsdag 8 mars 2023

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

 

Originaltitel: Changer l'eau des fleurs
Längd: 18 h 8 min
Uppläsare: Charlotta Jonsson
"Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Tillfälliga besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök för en kopp kaffe, en pratstund, en gråtstund eller ett förlösande skratt. Violette är en tystlåten kvinna som föredrar att lyssna på andra. Få vet egentligen varför hon lever här ensam, mellan sin vackra trädgård och den välskötta kyrkogården, bara att hon verkar vara tillfreds och sprider lugn och värme omkring sig.
Sent en kväll får Violette ett ovanligt besök. En förbryllad man, poliskommissarie till yrket, förklarar att hans nyligen avlidna mor har önskat att få bli begravd i just denna kyrkogård, långt borta från hemmet och bredvid en för honom helt främmande man. I takt med att Violette hjälper honom att reda ut mysteriet kring hans mor, fattar kommissarien tycke för Violette men börjar även att gräva i hennes förflutna. Det blir slutet på Violettes stillsamma tillvaro..."

Färskt vatten till blommorna var en väldigt stillsam bok att lyssna på. Trots att den tar upp en del tunga ämnen var den lätt att ta sig igenom. Uppläsaren gjorde ett riktigt bra jobb och jag tror det hjälpte mycket. Dessutom tycker jag om Violette, hon är en lugn och behaglig karaktär som lever sitt stilla liv som hon vill. Samtidigt bär hon på hemligheter och vi får ta del av hennes förflutna i tillbakablickar.

En lite jobbig sak med ljudboken var att jag ibland blev förvirrad över hoppen i tiden. Några gånger bytte vi även perspektiv och det var inte heller lätt att hålla koll på. Jag gissar att det hade varit lite lättare att hänga med i svängarna med den fysiska boken.

Jag vet att många tycker den är fantastisk. Jag är inte lika förälskad som många andra är men jag tycker ändå det var en läsvärd bok. 

2 kommentarer:

  1. Den här har jag ärligt talat missat totalt! Den låter bra, kanske blir att jag testar den ändå. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill man ha en stillsam roman någon gång kan den vara bra att plocka upp :)

      Radera