onsdag 7 april 2021

Själarnas bok av James Oswald


Originaltitel: The Book of Souls
Sidor: 366 (Pocket)
Serie: Kommissarie McLean (del 2)
"Varje jul under tio år hittas en ung kvinnas kropp i Edinburgh. Mördarens tillvägagångssätt är identiskt från jul till jul: De döda kvinnorna placeras ut i olika vattendrag, nakna, noggrant rengjorda och med ett rakt snitt över halsen. Tio år, tio kvinnor.

Det sista offret var den dåvarande kriminalassistenten Tony McLeans fästmö. Men detta år begick mördaren ett misstag och McLean kunde till sist sätta stopp för Donald Andersons blodiga framfart. Tio år senare blir Anderson mördad i fängelset och när ännu ett kvinnolik som bär alla julmördarens kännetecken hittas, är McLean övertygad om att han har att göra med en copycat-mördare. 
Men kan samtidigt inte värja sig för den oundvikliga frågan: Satte han dit fel man?
Motvilligt måste McLean återvända till sitt livs mest plågsamma fall och försöka få klarhet i vad han missat tio år tidigare."

Det här blev då en omläsning för mig. Jag insåg efter att jag hade läst första boken i serien i februari att jag faktiskt har läst Själarnas bok en gång tidigare. Men då utan att ha läst de andra delarna i serien. 2015 läste jag den första gången, så det var lite intressant att plocka upp den nu igen sex år senare! 

Jag har läst mitt gamla inlägg (det kan ni hitta här) och känner att jag håller med i det jag skrev då. Det är en riktigt spännande berättelse som är svår att lägga undan. Den övernaturliga delen som ligger invävd är riktigt bra gjord och gör det till en lite annorlunda och speciell deckare. 

Det tog ganska lång tid innan jag började komma ihåg hur allt hängde ihop men till slut klickade det till. Så jag visste hur det skulle sluta innan boken var över men det gjorde ingenting. Det var ändå intressant att göra den här omläsningen.

2 kommentarer:

  1. Härligt att den klarade av en omläsning! :D Längtar efter att plocka upp serien, ska inte vänta för länge med det. Hoppas trean också är bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska försöka sätta in trean på majs TBR, ska bli spännande att se hur det hela slutar! :D Och blir kul att höra vad du tycker sen!

      Radera