onsdag 14 april 2021

Som natten av David Ärlemalm

 

Originaltitel: Som natten
Sidor: 253 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern "Snäckan" allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. "Som natten" är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme."

För ungefär ett år sedan läste jag David Ärlemalms debutroman, Lite död runt ögonen, och blev helt golvad. Nu var det dags igen när jag äntligen kunde plocka upp hans nya bok Som natten.

Vi följer nya karaktärer, Asynja och hennes lilla dotter "Snäckan" men vissa platser och sidokaraktärer känns igen från förra boken. Det är samma mörka verklighet vi rör oss i, så långt bort från min egen trygga soffa. Ärlemalm tar med sin läsare nära de här karaktärerna, oavsett hur mycket läsarens liv skiljer sig från deras. Hjärtat går sönder, nerverna är på helspänn och jag vill många gånger bara skaka om Asynja, få henne att fatta beslut lite snabbare, att springa så långt bort det bara går från sin pojkvän och hans drogaffärer. 

Att läsa författarens berättelser är lite som att titta på natthimlen. Det är otroligt mörkt, men ljusglimtarna finns där. Små vänliga handlingar som får Asynja att känna att hon inte är helt ensam. Jag har dessutom verkligen fastnat för språket som är avskalat och inte säger onödigt mycket. 

Ärlemalm är en otroligt skicklig författare och jag längtar redan efter nästa bok.

2 kommentarer:

  1. "Att läsa författarens berättelser är lite som att titta på natthimlen. Det är otroligt mörkt, men ljusglimtarna finns där." Så fint. Och sant. Jag instämmer i din recce :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Kul att du också tyckte om boken! Nu är det bara att vänta på mer från honom :D

      Radera