torsdag 8 april 2021

Främlingen av Elly Griffiths


Originaltitel: The Stranger Diaries
Sidor: 381 (Inbunden)
Serie: Harbinder Kaur (del 1)
"Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R.M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet. 
En dag förenas teori och verklighet på ett brutalt sätt när en av Cassidys kollegor hittas död. Intill offret hittas en lapp med en rad av R.M. Holland. Polisen är övertygad: lösningen till det makabra mordet finns i böckerna.

Clare är skräckslagen över tanken på att mördaren skulle vara någon som hon känner -och konfronterar alla sina rädslor i sin privata dagbok. Anteckningarna blir ett sätt att härda ut. Men så upptäcker hon en dag ett par okända rader i dag boken, skrivna med en handstil som inte är hennes: »Hej Clare. Du känner inte mig.«"

Främlingen är en riktigt spännande och lite creepy berättelse. Den har korta kapitel och jag sitter hela tiden med känslan av att jag bara ska läsa ett kapitel till, och ett till, och ett till osv. Det är en deckare som jag känner sticker ut lite från många andra. Här får man inte bara följa polisen Harbinder, utan också Clare och hennes dotter Georgia. Berättelsen hoppar mellan de tre perspektiven och det är ganska intressant för under stor del av boken har jag väldigt svårt att tycka om någon av dem. Det gäller även andra karaktärer i boken. Det finns inte många som är lätta att fastna för vid första mötet. Det krävs lite tid. Undantaget är hunden, honom gillar jag så klart direkt!

Det stör dock inte själva läsupplevelsen. Jag läste den tillsammans med en vän och vi delade upp den i två delar. Hade jag läst den själv hade jag nog slukat hela direkt. Den är verkligen bladvändarvänlig. Det är extra roligt att skräcklitteratur har en så stor roll för mysteriet. Eftersom jag själv älskar skräck så uppskattar jag det! Under bokens gång får man ta del av en annan berättelse som tillhör just skräckgenren, det blir som en liten bok i boken. 

När jag började läsa trodde jag att den här var fristående men nu i efterhand har jag sett att det är början på serien om Harbinder Kaur. Eftersom Främlingen var så bra har jag nu blivit riktigt sugen på att läsa bok två, Mordkonsulten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar