torsdag 25 mars 2021

Uppdraget i London av Hanna & Jakob Blixt

 

Originaltitel: Uppdraget i London
Sidor: 214 (Inbunden)
Serie: Historieväktarna (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Tukan förlag, tusen tack! 
"Sedan urminnes tider har två hemliga sällskap kämpat mot varandra för att bevara, respektive förändra, historien. När Milton och Iona på något sätt råkar ändra det förgångna så att nazisterna vinner kriget, blir de indragna i ett farligt äventyr.

En tidsresa för dem tillbaka till andra världskriget och 40-talets London. Nu måste de ställa allt tillrätta. På en ubåt vid kusten är de med i en av andra världskrigets mest fascinerande händelser, Operation Köttfärs, där en död soldat och förfalskade dokument har en avgörande roll för krigets utgång. Kommer Milton och Iona att lyckas återställa historien och återvända till nutiden så som vi känner den?"

Hanna Blixt är författaren bakom serien Äventyren i Sagofallen. Nu är hon tillbaka med en ny serie historiska böcker som hon skriver tillsammans med sin man Jakob som är historielärare. 

Uppdraget i London handlar om Milton och Iona som helt plötsligt dras tillbaka i tiden och hamnar i London under andra världskriget. Deras uppdrag är att se till så Operation Köttfärs går som den ska. Gör den inte det kommer det förflutna att ändras och Hitler kan komma att vinna kriget. 

Det är en riktigt spännande bok där det händer saker direkt från start. Jag har vetat lite om Operation Köttfärs sedan tidigare så att läsa om den historiska händelsen i en fartfylld bok för slukaråldern var väldigt intressant. Jag tror att läsarna i den tilltänkta åldersgruppen som plockar upp boken kommer finna den både underhållande och lärorik utan att det känns som läxläsning. Jag har definitivt lärt mig en del nya saker samtidigt som sidorna bara flög förbi.

Milton och Iona är två riktigt smarta och modiga huvudkaraktärer som är lätta att tycka om. De växer otroligt mycket under berättelsen och det är fint att se deras vänskap utvecklas. 

I slutet av boken finns även en liten faktadel där författarna förklarar vad som hände på riktigt, vilka karaktärer som bygger på verkliga människor och vad som är ändrat eller helt påhittat. Uppdraget i London är första delen i en planerad trilogi och det ska bli väldigt roligt att följa med Milton och Iona på deras kommande äventyr! 

2 kommentarer:

  1. Den här låter väldigt spännande! Låter också intressant att man får lära sig en del som man förmodligen inte visste innan. Roligt att det ska bli en trilogi. Ska skriva upp den här boken! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! :) Det var en väldigt spännande start på serien så jag ser verkligen fram emot de kommande delarna :D

      Radera