onsdag 31 mars 2021

Giftmakerskan av Sarah Penner

 

Originaltitel: The Lost Apothecary
Sidor: 289 (Inbunden)
"En glömd historia. Ett hemligt kvinnligt nätverk. Ett arv av gift och hämnd.

Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London - i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste registreras i apotekets böcker.

I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien vid Themsens strand. Hon börjar gräva i det förflutna och sakta kommer sanningen kring de mystiska apoteksmorden fram."

Giftmakerskan har nog ett av årets vackraste omslag. Jag är verkligen förälskad i det, färgerna är fantastiska! 

Det här är dessutom ett sådant magiskt tillfälle då innehållet är precis lika bra som omslaget. Jag sträckläste boken under en dag, det fanns inget som kunde stoppa mig när jag hade börjat. Berättelsen hoppar mellan nutid och sent 1700-tal. I nutidsdelen hittar Caroline en underlig flaska med en isbjörn på och det får henne att börja forska i var den kan ha kommit från. När vi hoppar tillbaka till 1700-talet får vi träffa Nella som har ett hemligt apotek dit kvinnor kan gå för att skaffa gift så att de kan göra sig av med män i deras liv som inte behandlar dem bra. Dessutom följer vi tolvåriga Eliza som dyker upp väldigt oväntat i Nellas liv.

Jag fastnade direkt för båda tidslinjerna. Kvinnorna är lätta att känna med och de har alla problem i sina väldigt olika liv. Gemensamt är att de är starka och modiga. Mysteriedelen som Caroline börjar nysta i är fascinerande och fick mig att önska att jag också skulle ramla över något liknande! Nella och hennes verksamhet hade jag kunnat läsa en ännu längre bok om. Det hade varit spännande att få följa mer av hennes historia från barndom till när man får lära känna henne i den här boken. 

Giftmakerskan är författarens debutroman och när första boken är så här bra är jag verkligen förväntansfull över vad hon kan åstadkomma i framtiden!

11 kommentarer:

 1. Det här låter ju riktigt bra, och omslaget är ju verkligen vackert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Det blir svårt för alla andra omslag i år att slå det :)

   Radera
 2. Ja den här måste jag definitivt läsa! Och det omslaget!! :D Härligt när en bok är lika bra som omslaget.

  SvaraRadera
 3. Å det låter så lockande! Nu vill jag läsa den här boken ännu mer!

  Reserverade den på biblioteket men någon annan tog boken och lånade den (fast det inte ska gå) så nu måste jag ställa mig i kön igen. Så frustrerande!

  Men det låter ju som den är värd att vänta på. :)

  Med vänlig hälsning,
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jobbigt att det blev sånt krångel med lånet! Håller tummarna att den kommer tillbaka snabbt så du äntligen får läsa den :)

   Radera
 4. Jag är så taggad på att läsa den här boken! Omslaget är verkligen helt fantastiskt. Har än så länge inte sett en enda negativ recension om den.

  SvaraRadera
 5. Den här är jag väldigt nyfiken på. Jag har sett den lite här och var nu och omslaget är ju riktigt snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Färgerna är fantastiska.

   Radera
 6. Den var verkligen fängslande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den! :) Hoppas hon skriver mer!

   Radera