måndag 29 mars 2021

En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah

 

Originaltitel: Magic Hour
Sidor: 406 (Inbunden)
"I den lilla staden Rain Valley händer det sällan något - ända tills den dag då en liten flicka dyker upp ur de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, aggressiv och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla register över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. Myndigheterna vill låsa in henne på en institution tills man hittar någon anhörig.

Julia Cates är en framstående barnpsykiater, vars karriär nyligen sattes i gungning av en skandal. När hon får ett desperat telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågsamma situationen och mediadrevet i Los Angeles. 

Rykten sprids snart om "vargflickan" och den omskrivna psykiatern som tagit sig an henne. Återigen ifrågasätts Julias kompetens. Men ingenting är viktigare än att rädda den lilla flickan, som sakta, sakta börjar återvända till livet. Då uppträder plötsligt en man som säger sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter..."

En flicka som kallas Alice hade jag aldrig hört talas om innan jag fick ett tips om att jag borde läsa den. Sagt och gjort, jag använde mig av biblioteket och lånade hem den. Författaren, Kristin Hannah, har jag velat läsa något av hur länge som helst så det var bra att få en spark i rumpan att äntligen ta tag i det.

Det är en riktigt bra och berörande berättelse som kretsar kring den lilla flickan som till slut börjar kallas Alice. Hon dyker upp i Rain Valley tillsammans med en vargunge. Ingen vet var hon hör hemma eller riktigt vad hon varit med om. Men man tror att hon av någon anledning levt ute i skogen under en längre period. Tyvärr kan hon inte berätta själv då hon inte pratar.

Sedan får man följa psykiatern Julias arbete med att försöka nå fram till Alice. Det är de delarna jag tycker om mest. Det är både intressant och berörande att se hur Julia kämpar för att Alice ska kunna börja lita på henne och lära sig hur det är att leva bland människor igen. Samtidigt är det frustrerande att se hur andra försöker skynda på resultat och inte förstår hur försiktigt hon måste jobba. På sidan av det får man följa Julias och hennes systers relation till varandra och till de andra invånarna i det lilla samhället. Det verkar förövrigt vara ett väldigt mysigt ställe att bo på! Många av sidokaraktärerna är lätta att tycka om och jag hade kunnat läsa fler böcker som utspelar sig i Rain Valley bara för att få hänga mer med dem.

Boken träffade verkligen helt rätt för mig. Den tog mig igenom en bergochdalbana av känslor och i slutet satt jag med tårarna rinnande. Nu ser jag ännu mer fram emot att plocka upp fler böcker av Kristin Hannah. Himmel över Alaska står och väntar i hyllan.

8 kommentarer:

 1. Din recension fick mig att tänka på boken "Hundpojken" som jag läste för flera år sedan. Har du läst den? Om inte så är det ett tips. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att jag har läst den för ganska många år sedan!

   Radera
 2. Kristin Hannah skriver underbara böcker. Den frusna trädgården är en av dem jag rekommenderar varmt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag vill verkligen läsa mer av henne :)

   Radera
 3. Svar
  1. Måste ta och kolla upp den nu när ni är två som nämner den :D

   Radera
 4. Aldrig hört talas om varken författaren eller boken, men den lät onekligen intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den! :) Ska bli spännande att fortsätta utforska hennes författarskap.

   Radera