tisdag 30 april 2019

Fem nyaste på önskelistan

Idag borde det egentligen ha varit Johannas topplista här inne, som det ska vara på tisdagar! Men jag hade verkligen noll inspiration inför veckans ämne så jag hoppar över det den här gången. Istället tar jag en titt på vilka böcker som hittat in på önskelistan senast. Den lista jag tar ifrån är på Bookdepository, så det är engelska böcker!


Haha vad ska man säga? Den här boken blev jag tipsad om i kommentarerna på Youtube gällande min video om fem skumma böcker. Det var Magic som gav mig flera titlar att leta upp och den här fastnade lite extra i min nyfikenhet! Den verkar helskum!


Den här blev jag tipsad om under mitt inlägg om ljudboken The Witchcraft of Salem Village. Där var det NerdyBooks som tipsade! 


Den här såg jag någonstans på Instagram när jag bläddrade bland random bokbilder. Det är non-fiction och handlar om en hund. Klart den åkte upp på min önskelista!


De här söta Doctor Who-böckerna har ju fått ett eget inlägg till och med. Men den här med tionde doktorn är bland de fem nyaste böckerna på min lista så den får vara med en gång till :). 


Den här har jag också fått tips om här på bloggen! Nu minns jag inte under exakt vilket inlägg men det var Gabriella som pratade väldigt varmt om den här serien!

Vilka böcker är nyast på era önskelistor? 

måndag 29 april 2019

Djävulen i den vita staden av Erik Larson


Originaltitel: The Devil in the White City
Sidor: 406 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"1893 öppnade en spektakulär världsutställning i Chicago. Statyer och konstverk hade fraktats från jordens alla hörn och världens första pariserhjul tronade över konstgjorda sjöar och arkitektoniska underverk i bländande vitt. Tanken var att rädda stadens usla rykte men bara några kvarter utanför utställningsområdet hade mannen som skulle bli känd som USA:s förste seriemördare byggt ett hotell med lönnrum och kremeringsugnar. 
Djävulen i den vita staden är detaljerad och uppslukande true crime - om tillblivelsen av en lika häpnadsväckande som otursförföljd världsutställning, och jakten på en skoningslös bedragare och mördare. Hur H. H. Holmes lyckades tortera, mörda och dölja sina offer är trots alla bevis lika obegripligt som fascinerande."
Om ni har hängt med mig här ett tag så vet ni att jag är väldigt intresserad av true crime. Jag lyssnar på en hel del poddar och kollar på en del Youtubekanaler om ämnet. Så jag hade hört talas om H. H. Holmes innan den här boken dök upp i mitt synfält. Däremot hade jag ingen större koll på världsutställningen som ägde rum samtidigt som han härjade i Chicago. Den har bara nämnts lite i farten när man pratat om hans mordhotell.

Det har tagit lite tid att ta sig igenom Djävulen i den vita staden. Det är inte för att den inte varit fängslande, utan för att det är väldigt mycket information att ta in. Den är trots allt på över fyrahundra sidor och förutom alla händelser är det ganska många namn att hålla reda på. Vissa kapitel handlar om Holmes, vissa om världsutställningen. Och även om jag tycker att kapitlen om Holmes är de mest intressanta så blir jag verkligen fascinerad av utställningen också. Allt jobb som läggs ner, alla hinder de måste ta sig igenom och även dödsfallen som sker under arbetets gång. Jag blir förvånad över hur intressant jag faktiskt tycker att det är. Det hjälper nog till att Larson har skrivit allt som en flytande berättelse. Det gör så att det inte blir för tungt att läsa.

Men det är ju för Holmes jag läser boken. Denna väldigt förvirrande individ som hade förmågan att charma allt och alla och samtidigt vara en kallblodig mördare. Han var inte en våldsam mördare, utan gjorde sitt i det tysta. Hans hotell hade rum med ventiler som ledde in gas, i källaren fanns en stor ugn där han kunde bränna upp bevis och kroppar. Han sålde till och med skelett från sina offer till läkarskolor som behövde dem i undervisningen. Och han kom undan med både mord och bedrägerier i några år.

Det här känns verkligen som en välarbetad faktabok. Man kan nästan se Chicago framför sig när man läser. Jag lider med offren och önskar verkligen att de hade kunnat se igenom hans spel, vänt om innan det var för sent. De flesta av hans offer var kvinnor som han först charmade och lovade att gifta sig med bara för att sedan mörda dem.

I kapitlen om världsutställningen kan man känna stressen och pressen som ligger och trycker hela tiden. Männen som ska anordna den stöter på hinder efter hinder och har en tidsram som inte lämnar något spelrum alls egentligen.

Det är levande och pulserande, man känner staden, både de mörka delarna i Holmes grymma värld och hoppet som finns i invånarna att utställningen ska bli något riktigt storslaget.

fredag 26 april 2019

Netflix Book Tag


Recently Watched: The book you most recently read
Top Picks: A book recommended to you based on another book you’ve read
Recently Added: The book you most recently bought
Popular on Netflix: One book that you have and one book that you haven’t read that everyone has been talking about
Comedies: A funny book
Dramas: A character that is a total drama king or queen
Cartoons: a book with cartoons on the cover
Watch again: a book or series you want to read again
Documentaries: a non-fiction book that you would recommend to everyone
Action & Adventure: an action packed book
New releases: A new release or soon-to-be-released book that you’re excited about

torsdag 25 april 2019

LaxTon Ghost professionella spökjägare: rapporter från hemsökta hus och platser av Lena Brorsson-Alminger, Tony Martinsson & Niclas Laaksonen


Originaltitel: Laxton Ghost professionella spökjägare: rapporter från hemsökta hus och platser
Sidor: 215 (Kartonnage)
"Den här boken handlar om två bröder från Kiruna som i barndomen upplevde en familjetragedi, och de började söka efter svar på den oerhörda gåtan - vad händer efter döden? Spökjägarna LaxTon Ghost Sweden har hundratusentals följare på nätet och miljontals har sett deras makalöst spännande filmer, varav flera har gjorts med den populära YouTube-duon Jocke och Jonna. 
De besöker hemsökta hus, slott och gårdar och försöker med hjälp av avancerad teknik registrera aktivitet och budskap från andra sidan. Det de får fram är både häpnadsväckande och hårresande. Här får vi följa med bröderna till de platser som ruvar på de största hemligheterna och ta del av deras mest fascinerande fynd. Finns det en värld bortom döden, en bortomvärldslig existens?"
Jag följer LaxTon på Youtube och tycker väldigt mycket om deras spökvideos! Det är extra kul att de också kommer från Kiruna. Syrran hade köpt deras nya bok och jag fick låna den när vi var i stugan under helgen.

Det är en väldigt lättläst bok och det tog ungefär ett dygn för mig att läsa ut den. Är man intresserad av ämnet så blir det snabbt en sträckläsningsbok! Först får man veta lite bakgrundshistoria om Tony och Niclas, hur det kommer sig att de började intressera sig för vad som finns efter det här livet. Det är en tragisk historia och det är verkligen lätt att förstå varför det påverkat dem så mycket.

Sedan går varje kapitel igenom ett ställe som de varit och filmat på. Det är många olika herrgårdar, vandrarhem och andra spännande platser. Ett av husen ligger till exempel i Kiruna, en byggnad jag gått förbi många, många gånger och affären som ligger där har jag också varit in i. Man får ta del av vad de hittat på varje plats; om de fångat upp några röster, om föremål flyttat på sig eller om de blivit påverkade fysiskt på något vis. Några ställen har gett dem rivsår på kroppen, vissa gånger hörs deras namn i verktygen de använder. Saker som hade fått mig att springa ut från byggnaderna snabbt som blixten! Men det är imponerande att de står kvar där i mörkret och fortsätter ställa frågor och dokumentera det som händer.

Nu har jag blivit väldigt sugen på att se om några av deras filmer från ställena som nämns i boken för att bättre kunna uppfatta det som de pratar om. Det är så lätt att missa sånt själv när man ibland har Youtube på i bakgrunden och kanske gör något annat samtidigt. Så det kommer jag nog roa mig med ett tag framöver.

Är du intresserad av det övernaturliga och vill veta mer om hemsökta platser i vårt avlånga land så är det här verkligen en bok jag rekommenderar!

onsdag 24 april 2019

Juliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury


Originaltitel: La fille qui lisait dans le metro
Sidor: 202 (Häftad)
"Juliette tar metron vid samma tid varje dag. Linje 6. Hon älskar att iaktta de andra resenärerna som läser. Den gamla damen, samlaren av förstautgåvor, matematikstudenten, den unga kvinnan som börjar gråta på sida 247. Hon iakttar dem fascinerat och på något sätt ger de hennes förutsägbara och bleka tillvaro lite mer färg. 
Men en dag bestämmer sig Juliette för att kliva av två stationer för tidigt. När hon sedan tar vägen via en avsides gata upptäcker hon en bok inklämd i dörröppningen på en gammal rostig port. Hon kan inte låta bli att stanna till och i samma ögonblick tar hennes liv en oväntad vändning. En berättelse om kärleken till böcker, medmänsklighet och att hitta tillbaka till livsgnistan."
 Den här boken har varit svår att stå emot, i alla fall för mig! Dels lockar titeln direkt och sen blir allt bara bättre tack vare baksidestexten. En bok om böcker och folk som läser, yes please!

Juliette - kvinnan som läste på metron är verkligen en feelgoodbok. Den är trevlig och mysig och perfekt när man vill plocka upp något som inte kräver massa saker av mig som läsare. Jag kan bara omslutas av sidorna och följa med Juliette i hennes liv. På hennes resa på metron där hon kikar på andra som läser och hur hon sedan dras in i ett litet, men ofarligt, äventyr för att få böcker att hitta fram till rätt personer.

Jag har egentligen inte mycket mer att säga om den. Det är riktig mysläsning helt enkelt!

tisdag 23 april 2019

Veckans topplista - Bokomslag: rosa


Rosa bokomslag handlar det om inne hos Johanna idag! Rosa har aldrig varit en favoritfärg för mig men här kommer lite rosa nyanser jag hittat i min hylla.





måndag 22 april 2019

Söndagsklubben av Juliet Ashton


Originaltitel: The Sunday Lunch Club
Sidor: 319 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack!
"Om söndagarna träffas Anna och hennes stora familj och äter lunch. De pratar, skrattar, tjafsar och äter alldeles för mycket. Ibland är det viktiga ämnen som kommer på tal, ibland bara rent nonsens. Men runt lunchbordet sitter människor som alla bär på sina egna historier och hemligheter. 
Mitt emellan sin exmake och sin nya pojkvän sitter Anna, som för tillfället tacklar en helt oväntad graviditet. Mitt emot sitter hennes gamla farmor, hennes gränslösa syster samt bror med sin pojkvän och nya bebis. Och med som sällskap finns även ett minne som är så tungt att det aldrig tas upp kring bordet. 
Men när ett brev från det förflutna dyker upp måste Anna möta allt hon velat glömma."
Det här var en överraskning som dök upp i brevlådan. Jag hade inte hört talas om boken eller författaren tidigare men kände att en feelgoodroman passade perfekt så här i vårtider! Något lättsamt och trevligt att läsa när det blir ljusare och varmare ute.

Söndagsklubben är verkligen en feelgood. Men inte sådär rosasliskigtsöt som en del kan vara, vilket jag uppskattar. Det finns smärta och en del mörker med här som gör den väldigt intressant. Det är en stor familj man som läsare får följa under lite olika tider. Deras söndagsluncher är inte varje vecka utan ibland går det lite tid mellan gångerna de träffas, men det är inget som känns hackigt i läsningen. Det flyter på bra och man kan snabbt märka ungefär hur långt tid som gått.

Det mesta är sett ur Annas, den äldsta dotterns, perspektiv. Det är genom henne vi får lära känna de andra familjemedlemmarna. Det är även hon som bär runt på en hemlighet från ungdomen, något hon inte berättat för sina yngre syskon tidigare men som verkar komma ikapp henne nu.

Ashtons bok är verkligen mysig att läsa. Trots hemligheter från många håll så finns det väldigt mycket värme och kärlek mellan syskonen, deras respektive partners och vänner. Man märker att det är en grupp som finns där och verkligen älskar varandra. Det hade nog varit väldigt fint att vara med på en av deras middagar!

torsdag 18 april 2019

Urtidsbilder av Simon Stålenhag & Anna Davour


Originaltitel: Urtidsbilder
Sidor: 92 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Fria Ligan, tusen tack! 
"I boken Urtidsbilder vaknar allt från dinosaurier till ammoniter till liv i en serie illustrationer av Simon Stålenhag som skapades till Naturhistoriska riksmuséets stora utställning om urtidsdjur. Målningarna av djuren i de miljöer de en gång levt i samlas nu för första gången i en tryckt volym. De kompletteras av nyskrivna texter som gör nedslag i vår planets urtidshistoria av Anna Davour, vetenskapsjournalist på tidskriften Forskning & Framsteg."
Jag har tidigare läst boken Passagen av Stålenhag och det var en riktig häftig upplevelse! Hans illustrationer är helt otroliga. Så när jag fick chansen att läsa Urtidsbilder tackade jag självklart ja. Passagen var en sammanhängande berättelse men i Urtidsbilder är det fakta som gäller.

Jag kan egentligen inte påstå att jag varit en dinosaurietokig människa någon gång. Det har aldrig funnits en period då jag slukat all information om dem som jag kunnat komma över, så som jag vet att många andra har gjort när de varit yngre. Men det hindrade mig inte från att vara nyfiken på den här boken och verkligen tycka om den när jag fick läsa den.

Illustrationerna är verkligen galet fina. De ser så verklighetstrogna ut, nästan som foton, och ger känslan av en levande historia. Informationstexterna av Anna Davour som finns  på varje uppslag är korta och enkla att förstå. Det blir inte för invecklat eller svårt. Det gör så att jag är säker på att den här boken kan passa både vuxna och barn som har intresset där. Eller som bara vill ha magiska bilder att titta på! Helt ärligt, några av bilderna i boken hade jag gärna haft som tavlor på väggen.

Det är en riktig fin bok och en alldeles perfekt present till en dinosaurieintresserad människa i din närhet!

onsdag 17 april 2019

Slutet av Mats Strandberg


Originaltitel: Slutet
Ålder: Unga vuxna
Längd: 11T 57M
Inläsare: Hedda Stiernstedt & Christopher Lehmann
"Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men alla vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta. Vad vill du göra den sista tiden? Vad vill du säga till dem du älskar, och vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll? 
Slutet är berättelsen om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?"
Ugh. Vilken ångest den här boken har gett mig under lyssningen. Bara att ens försöka tänka sig att att det bara är några veckor kvar av livet. Och nedräkningen. Herregud. Det har varit riktigt jobbigt. Det var till och med så att jag en gång under lyssningen såg något på Facebook och tänkte att det spelar ju ingen roll egentligen för det är ju inte mycket tid kvar. Så levande blev det vissa gånger.

Det är verkligen en otroligt bra bok. Jobbig ja men ändå fylld med så mycket värme och kärlek till livet. Strandberg är grymt duktig på att skriva sina karaktärer trovärdiga. Det känns som att Simon och Lucinda finns. Som att alla reaktioner på världens undergång de ser runt omkring sig är så som det skulle vara. Vissa skulle förneka det, andra skulle vända sig till religionen, andra kanske inte skulle vänta utan bestämma själv när och hur det ska sluta, andra skulle släppa alla spärrar och göra allt de inte vågat tidigare och så vidare.

Ljudboken har två olika inläsare, en som gör Lucindas kapitel och en som gör Simons. Det gör hela upplevelsen ännu bättre. Det känns så tydligt att det är två olika huvudkaraktärer, två olika sätt att se på det som händer och även på varandra.

Jag ser som vanligt fram emot fler böcker av Strandberg! Men nu ska jag gå och kolla på söta hundvalpar på Youtube för att lätta på mörkret lite!

tisdag 16 april 2019

Veckans topplista - Påskekrim


Påsken närmar sig och Johanna vill att vi pratar om påskekrim den här veckan! Så jag tipsar om fem deckare jag tycker om.





måndag 15 april 2019

Enkät: Frågor från skymningszonen

Jag hittade den här enkäten inne hos Lotten och tyckte den var riktigt rolig att fundera över! Så jag lånar den helt fräckt.

Om du kunde hoppa in i en bok och leva i den världen, med bokens personer. Vilken bok skulle du välja?
Hm. Harry Potter efter att allt löst sig kanske. Eller Narnia efter att saker lugnat ner sig där.

Vilken bokkaraktär skulle kunna bli din bästa vän?
Odd Thomas! Jag känner att jag svarar det ofta på såna här frågor men helt ärligt, så fin karaktär!

Och vem skulle du inte alls gå ihop med?
Jag minns att jag skrev i mitt inlägg om Magikerna av Lev Grossman att jag verkligen inte hade kommit överens med huvudkaraktären Quentin.

Vilken karaktär skulle du aldrig vilja byta plats med?
Med tanke på att jag gillar skräck och deckare finns det många jag verkligen inte vill byta plats med. Men vi kan ta Tim från Dean Koontz bok Hjälten. Jag skulle aldrig klara av stressen han får stå ut med.

Vilken karaktär skulle du inte vilja möta en mörk natt?
Det blir en Dean Koontz karaktär här också. Psykopaten från boken med samma titel.

Vem skulle du kunna tänka dig att äta en middag med?
Åh en middag hemma hos familjen Weasley tror jag vore jättemysigt!

Vem skulle du vilja jobba med?
Charlotte från Bokhandeln på Riverside Drive kanske eftersom hon också jobbar i bokhandeln!

Vem skulle du absolut inte vilja ha som chef?
Dolores Umbridge. Huh.

Gör en resa tillsammans med en litterär person. Vart skulle du resa och med vem?
Jag skulle hänga med Emma från Under vintergatans alla stjärnor på en tur längs Camino de Santiago de Compostela!

Om du fick gifta dig med en litterär person, vem skulle det då vara?
Hm. Nej jag vet faktiskt inte.

torsdag 11 april 2019

Allt jag fått lära mig av Tara Westover


Originaltitel: Educated: A Memoir
Sidor: 395 (Inbunden)
"På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists, de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King."
Alltså, vilken bok. Utan tvekan en som kommer hamna på listan med årets bästa böcker.

Det är riktigt fascinerande, frustrerande och stundtals hemsk läsning. Tara Westover är bara två år äldre än mig men har levt ett helt annat liv. Medans jag har fått gå i skola, åka till sjukhuset när jag behövt och fått umgås med folk av olika sorters religioner och livsstilar har hon knappt fått någon utbildning, knappt träffat folk i sin egen ålder utanför den stränga tron som hennes familj håller sig till och blivit behandlad hemma för alla skador och sjukdomar. Det är helt galet att läsa och följa med i utifrån. Jag blir nästan irriterad på henne vissa gånger när hon under sina yngre år dömer andra flickor som bär kläder som hennes pappa anser är slampiga. Men jag förstår ju samtidigt att det inte var hennes tankar, det var pappans och hon hade aldrig fått veta något annat.

Hon gör en helt otroligt resa, speciellt när hon äntligen får börja skolan vid 17 års ålder och inser att det hon blivit upplärd hemma är inte sanningen. Hennes pappa sitter inte inne på alla svar. Det är en lång väg innan hon kan acceptera det. Men vilken tur hon hade som blev uppmärksammad av lärare som gjorde allt för att hjälpa henne och trodde på henne!

En annan del som är jobbig är hur hennes ena bror behandlar henne. Han är vidrig rent ut sagt. Manipulerande och våldsam, och ingen stoppar honom. När Tara till slut försöker berätta för sina föräldrar blir hon inte trodd och det gör ont i hjärtat att läsa det.

Ska ni läsa en enda biografi i år så låt det bli den här. Det är egentligen allt jag kan säga. Jag vet att jag kommer återkomma till den fler gånger. Den har lämnat ett stort avtryck hos mig. 

onsdag 10 april 2019

Skammen är inte din av Anicia Sundström Ericsson


Originaltitel: Skammen är inte din
Sidor: 131 (Kartonnage)
"Denna bok är en resa via dikt och prosa om att bli hel som människa, en resa mot ett psykiskt tillfrisknande. Det innebär att du får följa med i upp- och nedgångarna och ta del av det allra smärtsammaste men även det allra finaste.
Det är så viktigt att försöka få bort skammen kring psykisk ohälsa och hjälpa människor att känna sig mindre ensamma, för vi är inte ensamma. Det börjar nog mycket med att vi vågar prata om våra egna erfarenheter, som andra kan känna igen sig i. Ett annat utbrett problem är våld mot kvinnor, däribland sexuella övergrepp. Även där finns en enorm skam och skuld bland de utsatta, inte sällan från samhället men även från den utsatta själv. Vi lär oss från barnsben hur vi ska göra för att undvika att bli våldtagna, att bli ofredade.
Men skulden ligger aldrig hos oss. Nu vill jag göra allt i min makt för att hjälpa, och jag börjar genom att klä av mig skydds kläderna och berättar om mitt mörker. Om de allra djupaste och råaste känslorna, tankarna och reaktionerna efter trauma. Skammen är inte vår, inte skulden heller."
Den här boken köpte jag direkt från författaren över Instagram. Jag började känna ett behov av att läsa något som kunde ge mig igenkänning. Jag och författaren har inte varit med om samma saker, men hon trodde att jag kunde hitta tröst i hennes ord ändå. Det kunde jag.

Det har varit jobbig läsning, dels för att det är hemskt att läsa om det hon utsatts för och hur det fått henne att må efteråt. Det djupa mörkret hon hamnade i. Dels för att vissa saker hon skriver är slag i magen på mig eftersom det är precis som jag kan känna på grund av mitt förra förhållande. Det är den igenkänningen jag behövde, för att känna mig mindre ensam i det.

Jag tycker hon är riktigt modig som vågar skriva en bok och öppet lämna ut alla sina känslor. De allra mörkaste men också när det börjar ljusna. Hur otroligt svårt det är att lita på den känslan. Hur man letar tecken på att allt är på väg att gå fel igen. Hur man alltid är beredd på något negativt. Jag känner igen så mycket av det.

"Kroppsminnet
när du rycker till, stelnar till
per automatik för kroppen
den minns hur det kändes när det var
Fel. 
Minnet som graverat
i huden, under huden.
Det blir en
reaktion
och även den ömmaste beröring
blir hotfull
blir
en eventuell attack
för kroppen minns."

"Du rör mig med ömhet och godhet
Det går inte ihop
Jag förstår inte"

Det är som författaren säger, vi måste våga prata om det som är svårt och jobbigt. Så att vi alla kan känna oss mindre ensamma. 

tisdag 9 april 2019

Veckans topplista - Favoriter jag har tappat bort


Författare som man brukade läsa allt av men som nu fallit i glömska är temat inne hos Johanna idag. Det är lite klurigt. Jag har ju mina favoriter (King och Koontz till exempel) men jag har verkligen inte hunnit läsa allt av dem eftersom de är väldigt produktiva författare som hållit på länge. Så de är ju inte bortglömda egentligen. Men här är några som jag behöver läsa ikapp kan man väl säga.


Jag har läst de fyra första i den här serien men nu har jag hamnat efter några böcker!


Bolton är också en favorit som jag har hamnat lite efter med.


Gökens rop har jag läst, men det har ju hunnit komma två delar till på svenska som jag inte har hunnit med och eftersom det är J.K. Rowling som döljer sig bakom Galbraith så vill jag verkligen läsa allt som kommer ut.


Av Hayder har jag läst alla böcker som finns på svenska, eller i alla fall alla som handlar om Jack Caffery. Men det finns fler på engelska som jag inte har läst ännu.


Adler-Olsens serie om Avdelning Q ligger jag också efter i. Behöver verkligen läsa vidare snart!

måndag 8 april 2019

Welcome to Night Vale av Joseph Fink & Jeffrey Cranor


Originaltitel: Welcome to Night Vale
Sidor: 401 (Häftad)
"Welcome to Night Vale, a friendly desert community where the sun is hot, the moon is beautiful and mysterious lights pass overhead while its citizens pretend to sleep. It's a town like your town, with a city hall, a bowling alley, a diner and a radio station reporting all the news that's allowed to be heard. It might be more like your town than you'd like to admit. 
In this ordinary town where ghosts, aliens and government conspiracies are parts of everyday life, the lives of two women, with two mysteries, are about to converge."
Det här är en jätteskum bok som har gett mig väldigt rolig läsning! Först kan jag berätta att Welcome to Night Vale är en podd från början. Podden spelas som ett radioprogram från den fiktiva staden Night Vale, där ingenting är normalt. Det bor ansiktslösa gamla damer i andra människors hus, ingen går till biblioteket för bibliotekarierna är monster som vill mörda alla som kommer dit, det är väldigt svårt att ta sig bort ifrån staden, änglar finns inte (fast egentligen finns dom, eller?) och skulle de finnas skulle de vara olagliga. Ja ni förstår, eller så förstår man inte alls och det kanske är det som är meningen? Är ni förvirrade ännu?

I alla fall! Den här boken handlar om Jackie, som äger en pantbank och har varit 19 år väldigt, väldigt länge. En dag kommer en man in i butiken och ger henne ett papper som det står King City på. Sedan vägrar pappret lämna hennes hand. Det spelar ingen roll om hon bränner upp det, förstör det med vatten eller river sönder det, det dyker upp helt och fint i hennes hand igen. Och den där mannen...så fort hon inte ser honom längre så kan hon verkligen inte komma ihåg hur han ser ut.

Den handlar också om Diane, som har en tonårsson som byter form lite som han vill. Ibland är han en fladdermus, ibland en husbrand, ibland en vargspindel och ibland en helt vanlig tonårskille. Det beror lite på vad han känner för. På Dianes jobb finns en man som försvinner, det är bara det att ingen annan än Diane ens kommer ihåg att han jobbat där.

De här två kvinnorna måste till slut hjälpa varandra för att lista ut vad det är som händer. Vart har Dianes kollega försvunnit? Varför verkar pappret i Jackies hand vilja att de ska åka till King City och hur ska de ens ta sig dit när det verkar som att alla vägar leder direkt tillbaka till Night Vale?

Det här är som sagt en riktig konstig bok och jag kan tänka mig att den inte passar för alla! Men jag har verkligen njutit av läsningen. Jag har lyssnat en del på podden och det har varit roligt att besöka Night Vale i bokform. Det finns en till bok och jag kommer garanterat att läsa den också någon gång!

torsdag 4 april 2019

Det är inte jag, det är du av Mhairi McFarlane


Originaltitel: It's Not Me It's You
Sidor: 414 (Häftad)
"Så här gick det till: Jag friade. Paul sa ja. Sedan tog livet en helt annan vändning.
Delia Moss har en livsplan. Men när det går upp för henne att hennes blivande man ligger med en annan raseras den imponerande snabbt. Helt klart ett bekymmer. Hon måste återta kontrollen och göra sig själv till superhjälte i berättelsen om sitt eget liv."
Jag är ganska misstänksam mot böcker som sägs vara roliga. För mig är det liksom, Fredrik Backmans humor i böcker funkar men sedan blir jag lite avig. Så det var ganska nervöst att plocka upp en bok av McFarlane, för många säger att hennes böcker är roliga. Men samtidigt har jag velat läsa något av henne ganska länge.

Nu är det i alla fall gjort och vad blir domen då? Jo, jag har faktiskt suttit och skrattat högt flera gånger! Det fanns många stunder i den här boken som var roliga. Samtidigt som den blandas med allvar och dessutom fick mig att sitta och storgråta vid ett tillfälle. Då fick jag pausa läsningen ett tag för jag såg ingenting genom alla tårar.

Så mitt första möte med hennes böcker blev riktigt lyckat och jag vågar nog säga att jag kommer läsa mer av henne i framtiden. Något som var extra mysigt med den här var att den har sidor som innehåller serierutor utspridda lite här och där, eftersom huvudkaraktären tecknar. Det tyckte jag om!

Ni som har läst och gillat McFarlanes böcker, vilken borde jag fortsätta med nu?

onsdag 3 april 2019

Dödssynden av Harper Lee


Originaltitel: To Kill a Mockingbird
Sidor: 285 (Storpocket)
"Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin. Scout ser den lilla staden med sina invånare för vad den är och hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss slipper undan."
Det här är en sådan klassiker som jag hört folk prata om så många gånger att jag till slut tänkt att "jo men jag vet ju vad den handlar om!". För att sen inse att nej, jag har absolut ingen aning om vad som händer i den här boken. Men nu är det åtgärdat, nu vet jag!

Jag har av någon anledning också trott att den skulle vara tungläst och därför dragit mig lite för att plocka upp den. Där hade jag fel igen. Den har gått väldigt lätt att läsa. Den utspelar sig i en liten stad i den amerikanska södern och man får följa allt som händer ur Scouts ögon. När boken börjar är hon runt sex år gammal och när den slutar har hon hunnit bli nio. Det är ett speciellt sätt att läsa på, att ta del av staden, människorna och deras synsätt genom en så ung berättarröst. Hon har ju väldigt svårt att ta in allt som händer och förstå varför folk reagerar som de gör.

Den handlar mycket om rasism och ojämlikhet. Det är som baksidestexten säger, Thomas Robinson som blir anklagad för våldtäkt är dömd redan på förhand enbart på grund av färgen på hans hud. Trots att Scouts pappa verkligen gör allt han kan för att han ska få en rättvis rättegång. Det är otroligt frustrerande och hemskt att läsa om. Dessutom börjar folk prata illa om pappan (Atticus) eftersom han försvara en man som alla andra är säkra på är skyldig.

Det har varit en väldigt intressant och bra läsupplevelse! Jag är glad att jag äntligen tog tag i den och inte lät min oro om hur svår den skulle vara stoppa mig ännu längre. Dödssynden är faktiskt en av dem som blir en favorit av de klassiker jag har läst i min utmaning.

tisdag 2 april 2019

Veckans topplista - Senaste böckerna jag fått/köpt/lånat hem


Dags för veckans topplista hos Johanna! Den här veckan handlar det om de senaste böckerna som hittat hem till oss. 


Den här vackra boken fick jag av en av mina kollegor! Så snällt! 


Den här finns för tillfället här hemma hos mig men det är för att den väntar på min mamma. Hon bad mig köpa den åt henne. 


Summer köpte jag över Instagram nyligen!


Den här kom hem som en överraskning från Printz Publishing!


Avslutar med den här som jag fick i födelsedagspresent i år! 

måndag 1 april 2019

Förlåt för hålet av Hanna Landahl


Originaltitel: Förlåt för hålet
Sidor: 115 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Illustrationer: Linda Mickelsson
Recensionsexemplar: Från Idus Förlag, tusen tack!
"Tioåriga Aston bor med sin morfar, eftersom hans mamma reser runt och skriver artiklar om alla orättvisor som finns i världen. Han saknar sin mamma och vet inte vad han ska göra med allt han känner. När dessutom bästisen Hugo är elak, karvar Aston ett stort hål i sovrumsväggen. 
Som en räddande ängel flyttar Dalia in i grannhuset. Kanske är hon den grymma tjejen i skateboardfilmen, som Aston tittar på varje dag? Han är inte säker, men hon är väldigt lik. Och en sak vet han han gillar Dalia. Kanske till och med mer än han gillar semlor."
Jag har läst Hanna Landahls två tidigare vuxenböcker, Välkommen till Himmelsta  och Under två timmar. Båda två har varit böcker jag verkligen tyckt om, hon har ett bra och gripande sätt att skriva på. Därför var det självklart att tacka ja när hon frågade om jag ville läsa hennes nya bok som riktar sig mot åldersgruppen 9-12.

I Förlåt för hålet följer vi Aston som har adhd och autism. Det gör så att han har ganska svårt att uttrycka sina känslor och kan bli riktigt arg ibland. Så arg att han måste göra ett hål i väggen med sin penna, först när han grävt i det ett tag stillar sig tankarna och han kan andas normalt igen.

Det här är en otroligt fin och varm skildring av hur det är att vara lite annorlunda. Att inte riktigt veta vart man ska göra av alla känslor som ryms i ens kropp. Och hur svårt det kan vara att förstå allt som folk säger ibland; vad betyder egentligen ordet snart? När är snart?

Jag har i mina tidigare inlägg skrivit att Landahl är riktigt bra på att skriva om människor och känslor. Det bevisar hon ännu en gång med den här boken. Det är så lätt att tänka sig att Aston är en riktig pojke och jag tror verkligen att många barn kan känna igen sig i honom. Det finns dessutom mycket att prata om efter läsningen.