måndag 8 april 2019

Welcome to Night Vale av Joseph Fink & Jeffrey Cranor


Originaltitel: Welcome to Night Vale
Sidor: 401 (Häftad)
"Welcome to Night Vale, a friendly desert community where the sun is hot, the moon is beautiful and mysterious lights pass overhead while its citizens pretend to sleep. It's a town like your town, with a city hall, a bowling alley, a diner and a radio station reporting all the news that's allowed to be heard. It might be more like your town than you'd like to admit. 
In this ordinary town where ghosts, aliens and government conspiracies are parts of everyday life, the lives of two women, with two mysteries, are about to converge."
Det här är en jätteskum bok som har gett mig väldigt rolig läsning! Först kan jag berätta att Welcome to Night Vale är en podd från början. Podden spelas som ett radioprogram från den fiktiva staden Night Vale, där ingenting är normalt. Det bor ansiktslösa gamla damer i andra människors hus, ingen går till biblioteket för bibliotekarierna är monster som vill mörda alla som kommer dit, det är väldigt svårt att ta sig bort ifrån staden, änglar finns inte (fast egentligen finns dom, eller?) och skulle de finnas skulle de vara olagliga. Ja ni förstår, eller så förstår man inte alls och det kanske är det som är meningen? Är ni förvirrade ännu?

I alla fall! Den här boken handlar om Jackie, som äger en pantbank och har varit 19 år väldigt, väldigt länge. En dag kommer en man in i butiken och ger henne ett papper som det står King City på. Sedan vägrar pappret lämna hennes hand. Det spelar ingen roll om hon bränner upp det, förstör det med vatten eller river sönder det, det dyker upp helt och fint i hennes hand igen. Och den där mannen...så fort hon inte ser honom längre så kan hon verkligen inte komma ihåg hur han ser ut.

Den handlar också om Diane, som har en tonårsson som byter form lite som han vill. Ibland är han en fladdermus, ibland en husbrand, ibland en vargspindel och ibland en helt vanlig tonårskille. Det beror lite på vad han känner för. På Dianes jobb finns en man som försvinner, det är bara det att ingen annan än Diane ens kommer ihåg att han jobbat där.

De här två kvinnorna måste till slut hjälpa varandra för att lista ut vad det är som händer. Vart har Dianes kollega försvunnit? Varför verkar pappret i Jackies hand vilja att de ska åka till King City och hur ska de ens ta sig dit när det verkar som att alla vägar leder direkt tillbaka till Night Vale?

Det här är som sagt en riktig konstig bok och jag kan tänka mig att den inte passar för alla! Men jag har verkligen njutit av läsningen. Jag har lyssnat en del på podden och det har varit roligt att besöka Night Vale i bokform. Det finns en till bok och jag kommer garanterat att läsa den också någon gång!

8 kommentarer:

 1. Det här låter ändå som en bok jag skulle gilla! :) Var engelskan svår? Skulle vara kul att gå in i den med helt öppna ögon. Den verkar ju inte så förutsägbar heller! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte alls svår tycker jag! :) Förutsägbar är den verkligen inte :D

   Radera
 2. Öhm... den här boken lät onekligen jävligt knepig! Men det är precis vad som verkar vara kul med den. Måste definitivt läsa den :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jävligt knepig är ett otroligt bra sätt att beskriva den på! :D

   Radera
 3. Podden är ju rätt knepig den också. Jag började på den för länge sen men borde kanske ta upp den igen. Undra bara när den tiden ska finnas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den verkligen! :D Nej det är ju det, svårt att hitta tid till allt man vill :)

   Radera
 4. Den låter ju onekligen intressant :-)

  SvaraRadera