måndag 18 juli 2022

Ormen Friske av Jack Werner

 

Originaltitel: Ormen Friske
Sidor: 271 (Inbunden)
"Den fascinerande berättelsen om det moderna vikingaskeppet Ormen Friske är idag bortglömd av de flesta. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. När de lämnade Sverige hyllades de, men när resan inte gick enligt planerna blev det tyst. Ormen Friskes öde blev en besvärande faktor i det spända läge som rådde under kalla kriget. Jack Werner riktar nu efter år av undersökningar ljuset mot en brytningstid i Sveriges historia, då femton människoöden avgjordes."

Jag hade aldrig hört talas om Ormen Friske tidigare, men när Jack Werner släpper en bok blir jag automatiskt intresserad av ämnet den tar upp. Den här gången har jag använt mig både av den fysiska boken och ljudboken. Ljudboken läses upp av Ludvig Josephson som har en fantastisk röst. 

Det tar ett tag innan jag kommer in i boken, början är lite seg och jag är inte speciellt intresserad av frisksportens historia även om jag förstår att det har stor betydelse för hur Ormen Friske kom till. När det börjar handla om båten, dess besättning och resan blir jag däremot riktigt fast. 

Alla som är ombord blir väldigt levande för mig tack vare all information som Jack Werner delar med sig av. Deras öden berör mig och teorierna om varför det gick som det gick är intressanta och fascinerande. I den fysiska utgåvan finns det dessutom fotografier från deras resa.

Jag är glad att jag plockade upp den och fick lära mig om en händelse som var helt okänd för mig!

2 kommentarer:

  1. Boken ligger i min bokhylla i min ljudboksapp. Jag håller med tycker Ludvig har en fantastisk läsaröst :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man kan lyssna på honom hur länge som helst :)

      Radera