torsdag 28 juli 2022

Återvändaren av Anders Sundkvist

 

Originaltitel: Återvändaren
Sidor: 301 (Inbunden)
"Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven. Trettonårige Johnny Fachs har drunknat, bara dagar innan han skulle börjat åttan, och mycket talar för att han tagit sitt eget liv.

Nästan tjugofem år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal - ett samtal om Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan. 
Borg börjar nysta i fallet och utredningen för honom snart tillbaka till den egna skoltiden, till klassrummets slutna hierarki. När han gräver sig djupare in i historien tvingas han konfrontera både egna och andras oförrätter. Och när han tycks närma sig sanningen - en mörk hemlighet som legat dold i över två decennier - blir det uppenbart att det finns krafter beredda att göra vad som helst för att stoppa honom."

Återvändaren är en snabbläst deckare. Det är extra roligt att läsa den när man känner igen nästan alla platser som nämns i boken. Författaren har fångat miljön på ett bra sätt.

Själva mysteriet är intressant, jag tycker alltid det är lite extra fascinerande när någon ska börja nysta i ett cold case, eller som i det här fallet, något som antogs vara uppklarat sedan länge. Jag lyckades dock, utan att ens mena det, lista ut en del av lösningen så det stora avslöjandet fick inte riktigt en så stor wow-effekt som det nog var tänkt att ha. 

Jag har egentligen inte jättemycket mer att skriva. Det är en läsvärd deckare men inte någon ny favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar