onsdag 6 juli 2022

I fullmånens sken av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom

 

Originaltitel: I fullmånens sken
Sidor: 188 (Kartonnage)
Ålder: 9-12
Serie: Bortbytingen (del 1)
Recensionsexemplar: Från Sunflower Produktion, tusen tack! 
"I den djupa mörka skogen går ryktet om att ett barn har fötts. Trollen i berget bestämmer sig för att stjäla den nyfödda, men det visar sig bli svårare än de kunnat ana. Vägen kantas av faror och det tycks vara fler än bara trollen som vill komma åt barnet. När mörkret faller går ingen säker i den stora skogen.

I fullmånens sken är den första delen i trilogin Bortbytingen. Här får läsaren stifta bekantskap med olika väsen hämtade ur den svenska folkmytologin. Bortbytingen utspelar sig innan bokserien Bortrövad börjar, men den går att läsa som en fristående bokserie. Följ med på ett hisnande sagoäventyr, fyllt med mytomspunna varelser, spänning och vänskap."

I fullmånens sken är första delen i en ny trilogi från gänget bakom serien Bortrövad som jag tidigare läst och tyckt om. Bortbytingen utspelar sig innan den förra trilogin och även om man kan läsa den helt fristående är det lite roligt att känna igen en del karaktärer från böckerna i Bortrövad.

Precis som i tidigare böcker får läsaren lära känna olika figurer ur den svenska folktron. Här finns det troll och maror, skogsfrun visar sig och något läskigt gömmer sig i vattnet. Det känns som att spänningen passar den tänkta åldersgruppen bra samtidigt som det finns humor och en väldigt stark vänskap mellan två troll.

Jonas Sjöbloms illustrationer är som vanligt magiska och ger verkligen liv åt flera av de väsen som beskrivs. Det ska bli spännande att se hur serien fortsätter och jag kan verkligen rekommendera de här böckerna till bokslukare som är intresserade av väsen och äventyr!

2 kommentarer: