torsdag 16 september 2021

Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver


Originaltitel: We Need to Talk About Kevin
Sidor: 439 (Pocket)
"Strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda. Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som hänt. 
Ända sedan Kevin var nyfödd har hon anat att något inte står rätt till med sonen, men ingen har lyssnat på hennes varningar. Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, och under tiden skriver hon brev till maken Franklin, som hon inte längre lever med. Äntligen ska hon få ge sin version av hur hon upplevt Kevins uppväxt, och hon gör det med svart humor och en nykter blick."

Vi måste prata om Kevin är en bok jag hört otroligt mycket gott om under åren. Jag har velat läsa den hur länge som helst och blev riktigt glad när jag hittade den på secondhand. 

Det är en tung bok som tagit mig ovanligt länge att läsa ut. Jag har fått läsa andra böcker samtidigt för att ha något lättare att bryta av med. Det går inte att sträckläsa Evas brev till sin make, det är för jobbigt och många gånger frustrerande. Kevins pappa har gjort mig smått galen ibland när han vägrar se alla varningstecken som hans son uppvisar. Samtidigt är det sorgligt att Eva inte lyckades knyta an till Kevin när han föddes. Det finns så många "tänk om..." i berättelsen. 

Det är nästan synd att jag inte läst den tillsammans med någon annan för det finns så mycket att prata om. Hur skulle man själv reagerat om man var Eva? Hur blir människor onda? Är det ondska som finns i Kevin sen födseln, eller är det uppväxten, är han helt igenom ond? Det är nog en perfekt bok för en bokcirkel.

Jag tycker den är riktigt bra. Den har lyckats beröra mig på många olika sätt under berättelsens gång. Det är verkligen ingen feelgoodläsning och slutet var en hjärtekrossande överraskning. Jag har blivit lite mer kräsen angående vilka böcker som får bo kvar i bokhyllan; Vi måste prata om Kevin har definitivt en plats där. 

6 kommentarer:

 1. I min bokcirkel har vi läst den här boken. Dock inte jag eftersom det var precis när jag var i början av min graviditet och varken orkade läsa bok eller delta i våra cirkelträffar. Sedan dess står den på min läslista för vill fortfarande läsa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kan plocka upp den snart! Vore väldigt intressant att höra dina tankar om den :)

   Radera
 2. Jag ska försöka ta tag i den snart. Den har funnits på läslistan ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore väldigt kul att höra vad du tycker om den!

   Radera
 3. Hmmm... jag tyckte visst att boken var både lite seg och ganska tung, men den fick ändå högt omdöme
  https://tofflandel2.wordpress.com/2017/11/24/vi-maste-prata-om-kevin/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tog tid att läsa den! För mig var det nog mest för att den var så tung med tanke på ämnet. Och håller med om slutet, det kom verkligen några oväntade, obehagliga överraskningar där.

   Radera