onsdag 29 september 2021

Barnen på Hidden Valley Road av Robert Kolker

 

Originaltitel: Hidden Valley Road
Sidor: 417 (Inbunden)
"Familjen Galvin tycktes vara en mönsterfamilj på alla sätt. Pappa Don gjorde karriär inom militären, hemma var mamma Mimi en strävsam matriark som uppfostrade de tolv barnen, varav tio pojkar, alla födda under babyboom-åren mellan 1945 och 1965. De bodde på Hidden Valley Road, i Colorado Springs, som en inkarnation av den amerikanska drömmen under rekordåren.

Men under det turbulenta 60-talet rämnade den lyckliga fasaden och tragedierna kom slag i slag. Sex av familjens söner skulle komma att diagnosticeras med schizofreni, och sjukdomen förde familjen till ruinens brant. Robert Kolkers berättelse är en hisnande skildring av en familjs kamp mot en sjukdom som alltid gäckat vetenskapen, men visar också hur familjen Galvins unika sjukdomshistoria gav forskningen avgörande kunskaper som fört oss närmare svaret på schizofrenins gåta."

Barnen på Hidden Valley Road är en otroligt fascinerande berättelse om familjen Galvin. Familjen består av mamma, pappa och 12 barn; 10 söner och 2 döttrar. Bara det är kanske ovanligt nog, men för att göra det ännu mer unikt får 6 av sönerna diagnosen schizofreni. 

För att vara en faktabok är den otroligt lättläst, det går till och med att kalla den sträckläsningsvänlig. Kapitlen hoppar mellan att handla om de olika medlemmarna i familjen och att ta upp schizofrenins historia och forskning. 

Jag hade inte förväntat mig någon solskenshistoria när jag plockade upp boken, men den var till och mörkare än jag hade trott. Mycket berättas av de två döttrarna som blev väldigt utsatta i hemmet. Dels på grund av brödernas agerande men också för att föräldrarna inte riktigt hade tid för dem. Pappan var ofta iväg från hemmet och all energi från mamman lades på sönerna och på att försöka upprätthålla någon sorts positiv fasad utåt. Det var väldigt frustrerande att läsa om hur det blundades för allt lidande döttrarna fick stå ut med och hur sönernas problem gärna skylldes på människor utanför familjen. Allt kunde bortförklaras på något sätt. Samtidigt känner man med sönerna som inte fick någon ordentlig hjälp i tid. 

Jag har nog aldrig läst mycket fakta om schizofreni tidigare så kapitlen som tog upp hur man sett på diagnosen förr och nu var väldigt intressanta. De är också skrivna på ett lättillgängligt sätt, det känns inte som att allt bara flyger över huvudet på mig. 

Det är en läsvärd bok som jag verkligen rekommenderar. 

2 kommentarer:

  1. Den här har jag inte hört talas om tidigare, inte heller om familjen. Lät dock extremt läsvärd och fascinerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är verkligen intressant och samtidigt mörk! Det är så mycket som händer i familjen.

      Radera