torsdag 13 augusti 2020

Verarnas drottning av Joseph A. Davis

Originaltitel: Verarnas drottning
Sidor: 352 (Inbunden)
Serie: Markus av Trolyrien (del 2)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Visserligen utropade kung Josua den unga kvinnan Diomeda till arvtagare av tronen i Valarien, men istället har hon drivits i exil. Albrak är på flykt undan Greve Stronius Pärlehand, som har makten i riket och smider ränker som kan betyda undergång för Valarien. Verflickan Ilasa räddas till livet av Albrak när monster anfaller dem och nu följer hon honom som hans personliga tjänare. Denna oförutsedda trio söker tillsammans upp kréernas matriark som vill prata om Valariens framtid. Resan för dem genom den brännande öknen till Sirana, en glittrande stad av glas. Nu står mycket på spel för Valarien. Vem ska regera? Kan Diomeda finna sin väg? Vilka planer har den gåtfulla och mörka ökengudinnan Sirana för Albrak? Och vilken roll spelar Markus av Trolyrien i allt detta?"
Det här är andra delen i serien Markus av Trolyrien. I den här delen har Markus en lite mindre del och vi får istället följa Diomeda, den unga flickan Ilasa och kung Albrak. Det har blivit en delning i landet och för tillfället är det Greve Stronius Pärlehand som styr medan kungen är bortdriven från huvudstaden.

Diomeda, Ilasa och Albrak får försöka arbeta tillsammans för att lösa läget och göra folket nöjda. Jag tycker mest om att läsa om Diomeda. Hon är stark, modig och skulle göra allt för att rädda kungariket. En hel del handlar om Ilasas och hon är lite irriterande. Jag skulle kalla henne lillgammal och vissa stunder går hon mig på nerverna. Jag var säkert lika jobbig när jag var liten men ibland är det faktiskt lite av en lättnad när jag får läsa mer om någon annan igen. Det kanske låter negativt men jag tror det får mig att reagera så eftersom författaren har lyckats skrivit karaktären så levande och trovärdigt.

Något av det bästa med den här serien är världsbygget. Valarien är ett otroligt spännande ställe att hänga på. Jag är lite avundsjuk på deras jättestora fjärilar som de kan flyga på och skogar som består av lysande svampar till exempel. De har även väldigt speciella sätt att hälsa och applådera på. Allting är skrivet med en stor dos fantasi och det gör läsupplevelsen riktigt mysig.

4 kommentarer:

 1. Haha, så roligt hur man olika man uppfattar folk. Ilasa var min favorit! Tyckte hon tillförde så mycket humor och var lite som en frisk fläkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja jag såg det! Läste din recension :D

   Radera
 2. Håller verkligen med dig om världsbygget! Det är en så färgglad, härlig värld man dras in i som läsare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! :) Hade varit en rolig värld att besöka :D

   Radera