måndag 31 augusti 2020

Över näktergalens golv av Lian Hearn


Originaltitel: Across the Nightingale Floor
Sidor: 315 (Pocket)
Serie: Sagan om klanen Otori (del 1)
"I en avlägsen och fridsam bergsby lever en ovanlig pojke. Takeo har ännu inte upptäckt sitt sanna jag, och känner inte till sin avlidne fars hemlighet. Men hans stillsamma liv förändras för alltid den dag då krigsherren Iida Sadamu skövlar och bränner hans hemby. Takeo räddas av den unge herremannen Otori Shigeru, som för honom till sitt hem. Där sätts han i lära i allt en ädling behöver veta, men också i andra färdigheter - de märkliga, närmast magiska förmågor som tillskrivs det legendariska Släktet. Långsamt upptäcker Takeo sanningen om sig själv, och om det öde som väntar honom."

Den här boken fick jag låna av Rebecka. Jag har varit förvånad över att hon inte skickat med den i något tidigare paket eftersom jag vet hur mycket hon tycker om den. Det gjorde det även lite nervöst att börja läsa. När någon tycker om en bok så mycket vill jag ju gärna kunna hålla med och förstå vad de gillar med den.

Här förstår jag verkligen tjusningen. Det är en bok som är lätt att dras med i. Den hoppar mellan två karaktärer. Dels handlar den om pojken Takeo som förlorar hela sin familj men blir intagen av Otori Shigeru, en medlem av Otoriklanen. Det andra perspektivet är flickan Kaedes. Hon har blivit tagen från sin familj och är fånge hos en annan klan. Deras vägar korsas samtidigt som spänningarna mellan klanerna ökar. Det är spännande och sidorna tar slut mycket fortare än vad jag trodde de skulle göra. Jag gillar båda huvudpersonerna men känner lite extra för Kaede. Hon är tuff och sårbar på samma gång. 

Jag ska få andra delen av en kollega och ser fram emot att fortsätta på det här äventyret! 

10 kommentarer:

 1. Känns som ett numera klassiskt motiv. Stjärnornas krig... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite så! :) Passande då vi håller på kolla igenom Star Wars :D

   Radera
 2. Den här serien har jag haft i bokhyllan flera år och inte läst än! Men nu blev jag ju såklart nyfiken och påmind om den. Hoppas nästa del är lika bra den också. :)

  SvaraRadera
 3. Denna boken läste jag för många år sedan och minns faktiskt inte riktigt vad den handlade om, förrän jag läste din recension. Jag fortsatte dock aldrig med serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många serier som aldrig blir färdiglästa :)

   Radera
 4. jag var väldigt förtjust i själva serien, men inte tilläggen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar väl ofta bli så att de som kommer till senare blir lite av en besvikelse!

   Radera
 5. När jag och maken flyttade ihop hade han just den här bilden på en stor gobeläng. Jag hade aldrig hört talas om den så jag sa "Är det en film?". Han svarade "Nej, det är en bok" men jag tror inte ens han har läst den, så vet inte varför han hade den. Men jag har tänkt på boken med jämna mellanrum sedan dess, så det var lite roligt att du recenserade den. Den låter ju bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Vilket roligt minne av boken utan att ha läst den :D Den var väldigt underhållande!

   Radera