onsdag 5 augusti 2020

Marcoeffekten av Jussi Adler-OlsenOriginaltitel: Marco effekten
Sidor: 483 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 5)
"Den femtonårige Marco har under hela sin uppväxt tvingats till kriminalitet av sin farbror Zola. När han förstår att farbrodern vill lemlästa honom, för att han ska kunna dra in mer pengar och för att Zola ska kunna kontrollera honom bättre, så gör Marco det omöjliga: han flyr och försöker ta sig ur klanens järngrepp. Men under flykten finner han av en slump en fruktansvärd hemlighet, som Zola och klanen med alla medel vill förhindra från att komma ut. 
Marcos nya tillvaro i Köpenhamn blir snart en kamp för livet. Och det är inte bara klanen som vill se honom död. Kriminalinspektör Carl Mørck och hans assistenter Assad och Rose från Avdelning Q följer trådar som leder dem till bankvärlden, in i regeringen och ända till Afrikas djungler."
Jag kan nog kalla Avdelning Q för en av mina favoritserier. Jag har tyckt om alla böcker hittills och det är verkligen härligt att få hänga med Carl, Assad och Rose igen. De är skrivna på ett väldigt levande och fängslande sätt. 

Det finns en humor med i allt mörker och karaktärerna i den lilla trion har djup. Alla har saker de kämpar med och speciellt Assad är ganska hemlighetsfull om sitt förflutna. Det finns många saker han inte pratar om och som Carl får gissa sig till med små ledtrådar han upptäcker då och då. Det gör även mig som läsare nyfiken.

Marcoeffekten har många spännande delar, men det är nog den jag tycker minst om i serien. Det finns en hel del som jag inte fastnar för av någon anledning. Jag vet inte om det är för att själva mysteriet går så högt upp inom regeringen. Att det är något i de bitarna som jag inte finner lika intressant som delarna där Marco får vara fokus. Delarna om honom tycker jag om, när de kommer är det svårt att sluta läsa.

Jag har då och då funderat på om jag har lyssnat på den här boken tidigare. Vissa delar kändes så bekanta medan andra var helt nya. Det var en skum känsla för jag kan verkligen inte komma på varför jag skulle plockat upp den innan det var dags för den i ordningen. Och jag tror inte den här delen i serien har någon film ännu så jag kan inte ha sett den heller.

Nå väl, i vilket fall som helst, det var en bra bok men inte den bästa i serien.

5 kommentarer:

 1. Håller helt med, också min minst favorit om man kan säga så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är ensam om att känna så!

   Radera
 2. Jag har faktiskt inte läst någon bok av Olsen men kan tänka mig att prova. Vet bara inte vart jag ska börja riktigt. Kommer du ihåg vad den första boken i den här serien heter? (Känns som om jag frågar det här ofta haha!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det är bara kul så fråga på! :D Första boken heter Kvinnan i rummet :)

   Radera