måndag 24 augusti 2020

Tunnel i skyn av Robert A. Heinlein

 

Originaltitel: Tunnel in the Sky
Sidor: 262 (Inbunden)

"Tunnel i skyn handlar om avslutningsprovet för en grupp ungdomar som måste lära sig överleva på vilken planet som helst. Kolonister från den överbefolkade Jorden sprids genom "hyperrymdstunnlar" till oräkneliga främmande världar i universum, och grupperna av kolonister kommer att ledas av dem som genomgått specialkurserna i överlevnad.

Ett enda litet misstag i slutprovet innebär inte bara att man inte blir godkänd. Det innebär också att man aldrig kommer hem igen."

Det här var sambons val för augusti! En scifiroman som har några år på nacken. Den verkar vara utgiven 1955. Det märks ibland på hur den är skriven, speciellt när den beskriver kvinnor. Mycket handlar om utseende, en tjej som bara är med i början och nog aldrig ens får ett namn benämns varenda gång som storvuxen. Huvudkaraktärens syster säger att hon nog kan hitta en man fast hon är gammal och ful och huvudkaraktären tycker något i stil med "du är ju faktiskt rätt snygg, även om du har alldeles för tjocka smalben".

Så de detaljerna stör verkligen läsningen lite. Annars har det varit en ganska intressant bok. Tanken på att slussas ut för ett överlevnadsprov på andra planeter är spännande. De som åker får inte veta vart de ska och kan inte ta med sig så mycket. Planen är att de ska vara borta ungefär en vecka, men huvudkaraktären blir inte hämtad när det borde vara dags. Till slut hittar han andra som också är kvar och förstår att något gått fel, ingen har blivit hämtad och nu måste de överleva på den främmande planeten. De försöker bygga upp ett samhälle på nytt. På ett sätt är det väl lite som Flugornas herre i rymden. Men jag har för mig att den boken var riktigt grym. Den här är lite mildare, det är inte lika mycket våld.

Det har också varit en ganska lätt scifibok att ta sig an. Den är inte så komplicerad så för mig som är ovan vid genren har det ändå gått bra att läsa den. Och det har varit roligt att läsa en bok som sambon tyckte om när han var yngre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar