onsdag 12 augusti 2020

Sleeping Beauties av Stephen King & Owen King


Originaltitel: Sleeping Beauties
Sidor: 736 (Inbunden)
"All around the world, something is happening to women when they fall asleep; they become shrouded in a cocoon-like gauze. If awakened, if the gauze wrapping their bodies is disturbed, the women become feral and spectacularly violent...

In the small town of Dooling, West Virginia, the virus is spreading through a women's prison, affecting all the inmates except one. Soon, word spreads about the mysterious Evie, who seems able to sleep - and wake. Is she a medical anomaly or a demon to be slain?

The abandoned men, left to their increasingly primal devices, are fighting each other, while Dooling's Sheriff, Lila Norcross, is just fighting to stay awake.

And the sleeping women are about to open their eyes to a new world altogether..."
Sleeping Beauties har jag läst på ett lite annorlunda sätt. Det har tagit mig ungefär 10 månader att läsa ut den eftersom jag bara plockat upp den när det känts rätt. Det har fått ta den tid det tagit helt enkelt. Som en liten motvikt till de böcker jag plöjer ganska snabbt vanligtvis. Det har varit något av en utmaning eftersom jag alltid har varit en snabbläsare. Men det har gått bra och varit ett ganska mysigt sätt att läsa den på.

Eftersom det här är Stephen King, tillsammans med son, är boken så klart en tegelsten. Till den största delen stör det mig inte. Jag tänker inte på hur tjock den är, kanske på grund av hur jag läste den, kanske på grund av att jag verkligen gillade innehållet och aldrig hann bli uttråkad eller ointresserad. Vi får alltså följa människorna i en liten stad, Dooling. Över hela världen börjar kvinnor täckas av kokonger när de somnar och efter det vaknar de inte igen. Försöker man väcka dem och ta bort det som täcker deras ansikten blir de lite smått mordiska kan man säga och sen lägger de sig ner igen.

Så läsaren får följa med hur männen i staden reagerar på att bli lämnade kvar och hur kvinnorna kämpar med att hålla sig vakna. Och vad är det egentligen som händer med de kvinnor som somnar? Det är en intressant premiss och som sagt, jag tycker det håller nästan hela vägen också. I slutet blir det lite utdraget men det är nog svårt att undvika med en bok som är över 700 sidor. Det finns karaktärer att heja på och några att avsky. Speciellt en att avsky riktigt djäkla mycket. 

Jag har hört att folk tycker att boken trycker författarnas politiska åsikter på läsarna men det var inget jag tänkte jag på när jag läste den. Den innehåller ganska många karaktärer så är det något man vet att man inte gillar kanske det här inte är rätt bok att plocka upp. Jag kände att jag hade ganska bra koll på dem trots att det ibland gick någon månad mellan läsningarna. 

Den har fått ganska blandade reaktioner men jag tyckte om den och är glad att jag läste den på det här långsamma sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar