torsdag 8 mars 2018

Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson


Originaltitel: Skrik tyst så inte grannarna hör
Sidor: 366 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack!
"Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.
Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig."
Nu har jag äntligen vågat mig på den här boken. Jag har velat fram och tillbaka ganska länge på grund av ämnet. Jag var rädd att den skulle vara väldigt tung och svårläst. Men trots sitt mörka, viktiga ämne är den väldigt lätt att ta sig igenom.

Den ger mig otroliga obehagskänslor under delarna när Ellinor och Loveness utsätts för både psykiskt och fysiskt våld. Det är väldigt jobbigt att läsa de styckena och hjärtat börjar på en gång slå hårdare. Trots det är det något som gör att jag inte känner att jag kommer nära karaktärerna. Jag vet inte, men det kanske är jag själv som skapar någon sorts distans omedvetet.

Hur livet i Afrika är för Loveness och hennes barn är intressant att läsa om. Deras tro och sätt att göra saker på. Jag hade nog kunnat läsa en hel bok om bara hennes liv känns det som. Ibland känns det så också, att boken tar upp lite för mycket och därför är lite för kort. Den hade behövt mer utrymme för att kunna gå in mer på djupet på alla olika områden.

Jag är i alla fall glad att jag har läst den!

8 kommentarer:

 1. Åh, jag blev nyfiken på denna under bokmässan förra året men har inte blivit av att jag har läst den. Kanske en dag.. vem vet? Kul att ha läst din recension i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Fin anmeldelse og jeg likte tittelen på denne boka veldig godt. Jeg får nok ikke lest denne boka med det første, men den hørtes fascinerende ut og det er jo bra. Ellers gratulerer med kvinnedagen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en klockren titel? Tycker väldigt mycket om den också!

   Radera
 3. Jag har inte läst den, men jag måste säga att det är en fantastisk (och förfärande) boktitel!

  PS. Jag har läst ut februaris klassiker nu. Tog lite längre tid än planerat. https://skrivrobert.blogspot.se/2018/03/djungelboken.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är titeln fantastisk!

   Vad kul! Ska kika :)

   Radera