måndag 18 december 2017

Svarta band av Jonas Larsson


Originaltitel: Svarta band
Längd: 1t 2 min
Uppläsare: Simon Väderklint
"Mänskligheten var nära att förlora det stora robotkriget, men alla artificiella intelligenser dog då Internet släktes ned. Det är i alla fall vad myndigheterna påstår. Men Filip vet bättre. Det bor en AI i hans kaffekokare. Om han bara hade gjort sig av med den hade han inte behövt frukta för sitt liv. Men det var så smidigt att låta den göra deklarationerna. Han hade inte kunnat föreställa sig att den skulle hämnas."
Jonas Larsson har tidigare skrivit boken Havet under oss, en bok jag tyckte väldigt bra om! För ett tag sedan fick jag ett mail från honom där han tipsade mig om att en novell han skrivit har blivit utgiven som ljudbok. Självklart blev jag nyfiken och nu har jag lyssnat på den!

Först ska jag säga att novell i det här formatet var riktigt smidigt. Ibland när man ser hur många timmar en bok blir som ljudbok så känns det som en hel evighet. Men en timme och två minuter, det är inte mycket alls! Så det här kommer jag nog ge fler chanser.

Då går vi vidare till själva novellen. Den är väldigt bra! Lite udda, lite humoristisk i all sin desperation. För Filip är desperat, den AI som bor i hans kaffekokare är inte att leka med och väldigt svår att överlista. Den har hjälpt Filip med deklarationen, men smugit in en hel del olagligheter som sätter Filip i en svår sits. Han blir beroende av AIs hjälp för att inte hamna i fängelse. Samtidigt får ingen veta om att han har en AI boende hos sig, det är nämligen också olagligt.

Vill ni lyssna på något som inte tar flera timmar så kan jag verkligen rekommendera att ni ger den här en chans! Speciellt om ni är ute efter något annorlunda. Jag kommer då aldrig kunna se på min kaffekokare på samma sätt igen, vem vet vad som gömmer sig där inne?

2 kommentarer: