måndag 25 december 2017

Herrefolket av Lisa Hågensen


Originaltitel: Herrefolket
Sidor: 290 (Häftad)
Serie: Purebred (del 2)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En gammal rörelse har krälat upp till ytan och gör sig redo för krig - Är du redo?
De tror att hon hålls instängd i sin onkels hus, men dold under en luva vandrar hon genom Bottens mörka gränder och spionerar på livet.
Dora är femton år och ett freak. Alla i den glömda staden Olympo föraktar henne. Ingen känner henne.
En kväll träffar hon Mira och det förändrar allt. Men vad som börjar med vänskap och kärlek slutar i mord och förräderi. Ensam, misstrodd och förtvivlad kidnappas Dora och förs till en plats där gamla ideal och ondska strävar mot världsherravälde. Dora får veta att hon är en purebred - och hon upptäcker vad det innebär."
Det här är andra delen i en ny dystopisk serie för unga vuxna. Den första heter Flykten från Olympo.

Herrefolket börjar med att utspela sig lite innan den första boken. Men sen flätas händelserna som avslutade den första ihop med den här och det fortsätter som en enda berättelse. Det är väldigt smidigt och bra gjort. Du kommer inte läsa den här boken och känna att det är massa upprepningar från första.

Efter att jag hade läst del ett skrev jag att den var spännande och snabbläst. Det stämmer absolut för den här delen också. Så fort jag öppnar boken och börjar läsa sveps jag med och ett dygn senare är den utläst. Ett annat ord som passar in på den är obehaglig. Platsen dit Dora förs och hålls inlåst är vidrig, tankarna och människosynen är hemska, deras sätt att använda sig av människor som är "rätt" är hemskt. Jag sitter med en klump i magen som bara växer sig större hela tiden eftersom jag vet att det här är inspirerat av sådant som hänt. Och tanken på att vi kan hamna där igen gör mig illamående.

Därför är det också en viktig bokserie. Man måste tala om det, och det här är ett bra sätt att nå ut till dem som är lite yngre. Det får inte glömmas bort, det får inte göras om.

Nu är det bara att vänta på del tre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar