torsdag 12 mars 2015

Weirdo av Cathi Unsworth


Originaltitel: Weirdo
Sidor: 382 (Inbunden)
"Östra Englands galna häxa, kallade tabloiderna henne. Mördar-Corrine, den satanistiska översteprästinnan som sommaren 1984 hade slagit klorna i tonårsbefolkningen i en kuststad i Norfolk. Djävla weirdo, sa lokalinvånarna. Håll henne borta.
För tjugo år sedan dömdes den femtonåriga skolflickan Corrine Woodrow för det bestialiska mordet på en klasskamrat. Men nya dna-bevis antyder att Corrine inte var ensam om dådet, och privatutredaren Sean Ward reser till den lilla staden Ernemouth för att undersöka fallet. 
Det Sean möter är en brittisk småstad full av hemligheter, människor som tiger och svart magi. Till sin hjälp har han Francesca, den lokala tidningens chefredaktör, och tillsammans försöker de ta reda på vad som egentligen hände. Men stadens makthavare gillar inte deras rotande och motarbetar dem i det tysta. Sean och Francesca inser snart att det finns människor som inte skyr några medel för att dölja sanningen och ju närmare gåtans lösning de kommer desto större blir faran för deras egna liv."
Det här är en berättelse som utspelar sig både i dåtid och nutid. De kapitel som är längre bak i tiden visar allt som ledde upp till mordet, vad som egentligen hände och hur galet och fel allting egentligen var. Det är den delen av boken jag gillar mest, när jag får komma Corrine in på livet och lära känna henne och de människor som befann sig runt henne.

Nutidens del är så klart om Sean Ward och hans efterforskningar, det är en ganska stillsam del egentligen, visst är det mer spännande ibland men inget som sticker ut jättemycket. Den håller trots det kvar intresset och går snabbare att läsa än vad jag hade trott från början.

Främst så är det här en väldigt sorglig och frustrerande historia. Sorglig på grund av hur en del människor direkt har förutfattade meningar om andra på grund av klädstil eller hemförhållanden. Frustrerande för att andra hemförhållanden gör så att folk blir blinda för de dåliga sidor som en person kan ha.

Författaren slänger även in en oväntad twist i slutet som jag verkligen uppskattade, det hade jag inte ens tänkt på. Men vad det är kan jag ju självklart inte avslöja här!

8 kommentarer:

 1. Vad sugen jag är på att läsa den här boken nu, verkar spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den! Speciellt dåtids-bitarna :)

   Radera
 2. Det var ett väldigt oväntat slut, något jag uppskattar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag håller med, det var riktigt oväntat :)

   Radera
 3. Gillade att det fanns överraskningar när jag läste den, är inte alltid så självklart när man läser....

  SvaraRadera
 4. Det här var en riktigt bra bok.

  SvaraRadera