onsdag 4 mars 2015

Blodläge av Johan Theorin


Originaltitel: Blodläge
Sidor: 414 (Pocket)
"Jerry Mörner är en jagad man med hemligheter, gammal och sliten och i stort behov av stöd från sin son Per. Men Per har en egen sjuk dotter att ta hand om, och efter alla svek känner han nästan bara förakt för sin far.
Per har dessutom ärvt en liten stenhuggarstuga på norra Öland där han hoppas få vara ifred från fadern, och även från grannarna i sina nybyggda lyxhus. Han får ändå en oväntad vän i Gerlof Davidsson, en åldrig skutkapten som återvänt till sin by för att möta vårsolen och fåglarna.
 Men en kväll ringer Jerry till sin son och ber honom att komma så fort han kan. Per lämnar motvilligt ön och åker till faderns stora villa i den småländska skogen. När han kommer dit står huset i brand, och en mörk gestalt försvinner in bland granarna."
 Theorins böcker är sådär härligt lågmälda av sig, det är inte det becksvarta och blodiga jag annars läser en hel del av. Utan mer långsamt och försiktigt på något vis, och ändå håller det fast mig från första sidan tills boken är utläst.

En annan av de saker jag gillar med hans sätt att skriva är att han blandar in lite övernaturligt i det hela, inte så att det blir rakt ut sagt att det här är något utöver det "normala". Det blir istället så att man själv får fundera, vad händer egentligen? Är det någon naturlig förklaring som gömmer sig här eller är det faktiskt något övernaturligt? Jag älskar det.

Gerlof är en karaktär jag gillar, kanske påminner han mig lite om min egen morfar på vissa sätt. Inte för att morfar gick runt och löste mordgåtor, men andra delar av Gerlofs personlighet är lite lika och får mig att sakna moffa medans jag läser.

Nu kan jag när jag känner för det hoppa på Rörgast som är ett av mina reaköp, det ser jag fram emot!

12 kommentarer:

 1. Åh jag tycker väldigt mycket om ölandsserien av Theorin. Tyvärr tycker jag han tappar sitt vackra nästan poetiska språk i Rörgast. Den handlar ju dessutom just om favoritkaraktären Gerlof så den borde ha blivit så himla bra. Men de andra tre tycker jag jättemycket om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min favorit hittills är nog Nattfåk! :) Ska bli intressant att se hur Rörgast är, men den får vänta lite lite till :)

   Radera
  2. Nattfåk tycker jag också är den bästa boken i serien.

   Radera
  3. Den var kusligast vilket jag verkligen gillade :)

   Radera
 2. Läste Sankta Psyko nyligen och var inte vidare förtjust men har förstått att Ölandsserien är bättre så jag får nog prova med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte läst, jag har läst att den ska vara lite sämre än Ölandsserien så jag vet inte om jag vill läsa den.

   Radera
 3. Min man läser dem och även om jag kan tycka att de verkar bra, lockar alltid andra böcker... Men de finns några här hemma så någon gång så ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha känner igen det där att andra böcker har en förmåga att komma i vägen hela tiden :p

   Radera
 4. Jag gillar hela Theorins Ölands-serie och jag gillar även novellsamlingen På stort Alvar, där novellerna också utspelar sig på Öland.

  SvaraRadera
 5. Hej Victoria ! :)

  jag har ett segment under planering på min blogg som heter Mer kärlek åt bokbloggarna. Det går ut på att 2 bokbloggare/månad får chansen att presentera sig själv och sin blogg, lite som gästbloggare. Inlägget skulle baseras på 20 frågor som jag har fixat ihop som alla är frågor om bloggandet, böcker eller dig själv. Frågor som känns för personliga får man självklart lämna bort. Du får själv välja hur frågorna besvaras (videoinlägg, bilder, i punktform, text, rim etc.).

  Skulle vara väldigt roligt att ha dig som en av bloggarna. du skulle alltså ha minst 2 veckor på dig att besvara frågorna (dagen för ditt inlägg kan vi planera efter ditt tidsschema). du har egentligen helt fria händer (frågorna funkar som guidelines) och chansen att göra detta så roligt du själv vill.

  Hör av dig om du är intresserad eller vill kolla över frågorna först :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken rolig idé! Skriver en kommentar på din blogg :)

   Radera