fredag 27 mars 2015

Lycke av Mikaela Bley


Originaltitel: Lycke
Sidor: 348 (Inbunden)
Serie: Ellen Tamm (del 1)
"En kall och regnig fredag i maj försvinner 8-åriga Lycke spårlöst från Kungliga Tennishallen i Stockholm.På TV4, ett stenkast därifrån, vill man vara först med nyheten - om inte annat, skapa nyheten - och kriminalreportern Ellen Tamm får uppdraget att följa fallet.
Ellen blir som besatt av sökandet efter Lycke, som ju längre tiden går känns alltmer hopplöst. Frustrerad över korrumperade poliser, de frånskilda föräldrarnas märkliga beteende och kollegornas gliringar, försöker hon kontrollera sina känslor och hantera situationen professionellt. Men fallet påminner henne alltför mycket om en liknande händelse, en händelse som ligger henne mycket närmare, och hon dras in i en härva fylld av familjehemligheter, lögner och svek som tvingar henne att konfrontera sitt eget förflutna."
Lycke är en väldigt snabbläst och spännande berättelse. Jag har läst den på mina raster på jobbet och sidorna bara flyger fram. Det är något som gör så att jag fastnar direkt och sen är det ingen tvekan om att jag måste få veta hur det ligger till, hur det ska gå för Lycke.

Det är en sorglig historia, samtidigt som den är spännande. Så som Lycke har det borde inget barn behöva ha det, och jag sitter frustrerad över att vuxna människor kan vara så egoistiska, så barnsliga och dumma. Det kanske är en påhittad historia men samtidigt vet man att det faktiskt är så i verkligheten också och det gör mig så ledsen.

Huvudpersonen, Ellen, gillar jag. Hon är lite trasig på grund av händelser i det förflutna men det verkar som det inte är något som kommer hänga över henne i fler böcker eftersom mycket reds upp. Det vore i så fall en ganska trevlig omväxling i den här genren. Jag måste också säga att något jag uppskattade är att hon faktiskt säger till/ber om hjälp när hotfulla saker börjar hända henne, istället för att gå omkring och bära på det själv.

Det här är författarens debutroman och det ska bli väldigt intressant att se hur fortsättningen blir!

2 kommentarer:

  1. Jag gillade oxå Lycke och det är skrämmande hur vuxna människor kan vara! :( För håller med dig om att visst boken är påhittad men det är nog så där för en del barn på riktigt!

    SvaraRadera