söndag 22 mars 2015

Mord är ingen barnlek av Alan Bradley


Originaltitel: The Weed That Strings The Hangman's Bag
Sidor: 355 (Inbunden)
Serie: Flavia de Luce (del 2)
Recensionsexemplar: Från snälla Lind&Co , tack!
"Året är 1950 på den nedgångna engelska herrgården Buckshaw. Där bor den brådmogna elvaåringen Flavia de Luce, med en hjärna skarp som en knivsegg. Hon älskar det kemilaboratorium hon fått ärva efter en släkting. Speciellt fascinerad är hon av gifterna som kommer väl till pass i de raffinerade hämndaktioner hon vill iscensätta när hennes två äldre systrar gör livet surt för henne. 
En dag kommer en berömd dockteater till byn. Den leds av Rupert Porson, rikskänd tv-celebritet. Men det vill sig inte bättre än att Porson bränns till döds i ett elektriskt haveri mitt under en föreställning. Flavia förstår genast att det inte rör sig om någon olyckshändelse. Och med sina lite barnsliga men förslagna frågor får hon människor att berätta om hemligheter som länge legat gömda."
Första boken om Flavia, Den bittra pajens sötma, läste jag på jobbet förra året. Då föll jag stenhårt för den charmiga och väldigt originella personligheten som hon har. Och fallet fortsätter i den här boken, det är verkligen en deckare i Agatha Christie-stil. Med en speciell twist då morden blir lösta av en elvaåring, som är smått besatt av gifter. Det är väldigt uppfriskande från alla andra privatdeckare och poliser.

Flavia är en otroligt intelligent ung dam, samtidigt som det märks i vissa stycken att det är just ung hon är. Men det gillar jag, det gör det mer trovärdigt än om hon vore allvetande och vis. Det är fascinerande att se hur hon pusslar ihop de fakta hon tack vare sin ringa ålder kan lura ur de äldre. Jag löser inte gåtan innan hon gör det, vilket också är väldigt uppskattat av mig som läsare. Jag vill inte veta svaret innan allt avslöjas i slutet.

Är du sugen på mysdeckare med en väldigt speciell huvudkaraktär rekommenderar jag verkligen de här böckerna. Du kommer inte ångra dig!

10 kommentarer:

 1. Detta låter som en intressant bok. Får nog kolla upp den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det :) Och kolla upp första boken :)

   Radera
 2. Vad mysrysigt det här låter. Kanske något även för mig som blivit deckarskygg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut du kan testa första boken då! :)

   Radera
 3. Har börjat så smått i första boken och tror jag kommer gilla den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så charmig och annorlunda :)

   Radera
 4. Jag vill gilla den mer än jag gör. Tycker om premisserna, men tyckte också att det var ganska segt...

  SvaraRadera