lördag 28 mars 2015

Divergent av Veronica Roth


Originaltitel: Divergent
Sidor: 362 (Inbunden)
Serie: Divergent (del 1)
"I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska - eller vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner, och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först..."
Så, nu har jag äntligen också läst Divergent. Ungefär sist av alla känns det som. Men bättre sent än aldrig, right?
Den har nog fått vänta så länge eftersom den var så hypad att jag blev lite anti ett tag, ni vet hur man kan bli när alla pratar om en bok hela tiden.

Men som sagt, nu är den läst! Och jag tyckte faktiskt om den. Jag var lite osäker på om den skulle vara något för mig, men jag blev positivt överraskad. Den är spännande och intressant från sida ett och går väldigt snabbt att läsa.

Jag tycker det är en intressant uppbyggnad de har med falangerna. Satt och funderade vilken jag själv hade varit i om jag hade levt i den världen, absolut inte De osjälviska i alla fall. Jag hade blivit tokig av att leva i den. Så god och duktig är jag inte. Vilken tror ni att ni hade tillhört?

Egentligen har jag inte så mycket att skriva om den förutom att jag verkligen gillade den, det känns som att det mesta har blivit sagt redan. Nu ska jag försöka bestämma mig om jag ska hoppa på del två direkt eller ta någon annan bok innan.

18 kommentarer:

 1. Jag som trodde att alla hade läst den för längesedan och så dyker den ena recensionen efter den andra upp :) Köpte del två på rean och tänkte nog läsa den i år i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vi är kanske några eftersläntare :) Jag började på andra idag :)

   Radera
 2. Nu blir jag sugen på att ta tag i tvåan! Jag hade nog hamnat bland de lärda, är en sucker för utbildning och lärande. Håller med dig om att de osjälviska hade varit jobbigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske hade velat vara bland de fridfulla! Jag började på del två idag :)

   Radera
 3. Jag har fortfarande inte läst den, men jag såg filmen då det kändes som jag aldrig skulle få tummarna loss för att plocka upp boken. Tyckte filmen var ok, men boken är säkert bättre....

  Jag minns inte riktigt vilka de olika falangerna är. Funderade aldrig på vilken jag skulle vilja tillhöra när jag såg filmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tog tag i boken för att äntligen kunna se filmen :p. Filmen var ok, men boken är mycket bättre :)

   Radera
 4. Gillade den här serien och speciellt Divergent som är bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli intressant att se hur de andra två är :)

   Radera
 5. Jag är väldigt förtjust i den här serien :) Den är verkligen bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas de andra två är lika bra :)

   Radera
 6. Vad roligt att du tyckte om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en positiv överraskning ^^

   Radera
 7. Kul att du gillade den. Både Divergent och Insurgent är jättebra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Insurgent också hittills :)

   Radera
 8. jag trodde inte heller att Divergent skulle vara något för mig men gillad den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Positiva överraskningar är alltid bra ^^

   Radera
 9. Oj vad kul att du gillade den! Herregud jag har inte läst Hungerspelen ännu, på tal om att vara sist... Snart kommer Insurgent på bio :) Böckerna är förstås bättre än filmerna, men ändå.

  Jag tror Erudite skulle varit min grej :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte läst avslutande boken i Hungerspelen än..det kanske borde åtgärdas det också :P

   Radera