torsdag 14 oktober 2021

The Graveyard Book av Neil Gaiman

 

Originaltitel: The Graveyard Book
Sidor: 312 (Häftad)
"Nobody Owens, known to his friends as Bod, is a perfectly normal boy. Well, he would be perfectly normal if he didn´t live in a graveyard, being raised and educated by ghosts, with a solitary guardian who belongs to neither the world of the living nor the world of the dead.

There are dangers and adventures for Bod in the graveyard: the strange and terrible menace of the Sleer; a gravestone entrance to a desert that leads to the city of ghouls; friendship with a witch and so much more.

But it is in the land of the living that real danger lurks, for it is there that the man Jack lives and he has already killed Bod´s family."

Det här är ett härligt äventyr bland spöken och gravstenar. När Bod var liten mördades hela hans familj, men han lyckades ta sig till en gammal kyrkogård i närheten och där blir han uppfostrad av de döda. De vet att någon där ute bland de levande vill åt Bod och avsluta det som påbörjades natten när hans familj dog. 

Jag tycker hela läsupplevelsen är riktigt mysig. Den är lite lagom spännande och samtidigt väldigt fin. Bod har ett så varmt förhållande till kyrkogårdens invånare. De bryr sig om honom och försöker lära honom allt de kan, vilket är intressant eftersom de döda har levt under väldigt olika tidsperioder. 

Hela stämningen i boken blir ännu bättre av Dave McKeans magiska illustrationer som dyker upp lite då och då. Det är en perfekt bok att plocka upp en mörk höstkväll när man känner för att umgås med både spöken och levande.

8 kommentarer:

 1. Den här boken har jag haft länge men fortfarande inte läst (hm, det har vi aldrig hört talas om förut...). Men jag vill så klart väldigt gärna göra det. :) Toppen att du gillade den! Det är alltid en bra knuff i läsriktningen för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha nej sånt händer ju aldrig, att böcker får stå och vänta ;P. Den är perfekt nu på hösten så du kanske kan plocka upp den snart :D

   Radera
 2. Den här boken försökte min sons engelskalärare med att de skulle läsa i åttan. Men den blev för tung för majoriteten. Så den blev aldrig utläst. Jag läste lite i den då men fastnade inte tillräckligt i e-boken för att läsa ut den själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så svårt det där med att hitta en bok som är rätt för många olika personligheter!

   Radera
 3. Kul att du har läst den här! En av Nail gaimans bättre böcker tycker jag! Fast jag tycker å andra sidan inte att han har sämre böcker alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst den här som han har skrivit ensam. Och tidigare Goda omen som han skrev med Pratchett. Men vill läsa mer :)

   Radera
 4. En av mina favoritböcker. Jag tycker Gaiman kan vara lite ojämn i sitt skrivande men den här är riktigt bra och så mysig! Kul att du gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon mer du gillar av honom? Det här är den enda jag läst som han skrivit själv :) Tidigare har jag bara läsa Goda omen som han skrev tillsammans med Pratchett.

   Radera