måndag 4 oktober 2021

Fyrvaktarna av Emma Stonex

 

Originaltitel: The Lamplighters
Sidor: 373 (Inbunden)
"Cornwall, 1972. På nyårsafton lägger en båt till vid fyren på otillgängliga Maiden Rock, en klippa mitt ute i havet. Men ingen kommer för att möta båten. Inne i det låsta fyrtornet hänger kläderna på sina krokar och bordet står dukat - men de tre fyrvaktarna är spårlöst försvunna. Fyrens alla klockor har stannat på 8.45.

Tjugo år senare har Helen, Jenny och Michelle fortfarande inte fått några riktiga svar på vad som hände deras män i fyren. Men när en författare dyker upp i byn för att gå till botten med mysteriet får de en chans att berätta sin sida av historien. Hemligheter kommer upp till ytan och sanningar förvandlas till lögner när vi lägger pusslet om fyrvaktarna som försvann och deras sista tid i tornet."

Fyrvaktarna är en berättelse löst baserad på verkliga händelser, det var det som gjorde mig intresserad av den från början. I verkligheten försvann tre fyrvaktare från sin fyr i december 1900 och man har aldrig riktigt kunnat säga säkert vad som hände med dem. 

I boken försvinner de istället på 1970-talet och författaren ger läsaren en anledning. Samtidigt som vi får läsa om fyrvaktarna och deras liv på ön så följer vi också deras fruar och flickvänner som blev lämnade kvar. Berättelsen om kvinnorna utspelar sig tjugo år senare när en författare vill skriva en bok om fallet. Båda delarna känns ganska avskalade, det är inte så man kommer jättenära karaktärerna men jag tycker att det funkar väldigt bra här. Ingen av dem vill egentligen att man ska komma nära. De har hemligheter, tankar och känslor som de inte vill att man ska komma åt direkt. 

Det är intressant att se hur författaren har löst mysteriet i sin version av händelsen. Jag gillar också att se hur alla olika relationer uppfattas av både männen och kvinnorna. Och hur kvinnorna reagerar på försvinnandet i efterhand. Jag tyckte om den och kommer hålla utkik efter fler böcker av Emma Stonex i framtiden.

4 kommentarer:

  1. Den där låter ju riktigt spännande. Det är något lockande med fyrar, är det inte?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är något väldigt fascinerande med dem och tanken på de som levde och jobbade i dem! :)

      Radera