onsdag 27 oktober 2021

Matrix av Lauren Groff

 

Originaltitel: Matrix
Sidor: 283 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"Marie de France är utslängd från hovet för att hon är för ful för att giftas bort.

Året är 1158 och hennes förtvivlan är lika intensiv som det tunga regnet, som smutsen och den överväldigande stanken av ruttnande kött och själar. Men när valet står mellan att begravas levande eller att rädda ett kloster som rids av svält och sjukdomar ser hon ingen annan utväg än att kavla upp ärmarna. Med list, mod och passion leder hon sina nunnor till ett isolerat liv i lyx och lust, undan farorna av illasinnade män och köttsliga frestelser."

Matrix är en berättelse om kvinnor, kvinnlig kärlek och passion, vänskap och mod. Vi får följa Marie när hon tvingas iväg till ett fattigt kloster där nunnorna svälter och är drabbade av sjukdomar. Hon är väldigt deprimerad och tänker ofta på hur hon ska ta sig därifrån.

När ingen räddning kommer bestämmer hon sig för att göra det bästa av situationen. Hon får klostret att blomstra, hon börjar tycka om de andra nunnorna och stiger själv i hierarkin. Jag tycker det är väldigt fascinerande att följa hennes utveckling. Hon blir en riktig kämpe och vet hur hon ska få sin vilja igenom. Hon sticker ut och även när andra tvivlar på henne och hennes idéer är hon säker på vad som är rätt att göra. 

Språket är väldigt vackert och även om det inte är det jag fastnar mest för i boken kan jag tänka mig att det uppskattas av många! För mig är det Maries resa som är det fantastiska. Jag beundrar hennes styrka och mod att gå emot så mycket av vad som anses vara okej för en kvinna att göra på den tiden. Hon gör allt för att skydda sitt kloster och de som lever där. 

Matrix är en speciell läsupplevelse och det känns som att Marie kommer leva kvar i mina tankar länge!

2 kommentarer:

  1. Hm, den verkar onekligen fängslande. Det var inte riktigt vad jag förväntade mig av dess omslag. Får nog hålla ögonen på den och kanske läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var väldigt intressant! Huvudkaraktären är baserad på en verklig person också :)

      Radera