torsdag 25 juli 2019

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren


Originaltitel: Norra Latin
Sidor: 577 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
"Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.
Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?"
Den här boken har jag velat läsa sedan den kom ut! Jag var ganska säker på att jag skulle gilla den eftersom jag verkligen tyckte om Engelfors-trilogin och poddserien De dödas röster. 

Det är en tegelsten men jag flyger igenom den. Kapitlen är korta och hoppar mellan Tamars och Cleas perspektiv. Ofta kan det ju vara så att man fastnar mer för ett perspektiv än det andra, men i det här fallet gillar jag verkligen båda två. Jag måste dessutom säga att jag har fått en ny förståelse för min familj och mina vänner, vad de gick igenom när jag var fast i det vidriga förhållandet. Hur frustrerande det måste ha varit för dem. Det är tack vare Tamars syn utifrån på Cleas förhållande som jag kan se det. Och jag håller själv på bli galen på grund av det, samtidigt som jag inser att jag betedde mig precis som Clea; försvarade, gav dåliga ursäkter, vände ut och in på mig själv för att hjälpa honom medan han sket i allt egentligen. Det var en del av boken som jag inte var beredd på.

Den är dessutom riktigt spännande! Jag gillar verkligen när Tamar börjar ana att något inte står riktigt rätt till. De små, obehagliga händelserna som sedan eskalerar till fullt kaos. Det är svårt att lägga ner boken när man har dragits in i det!

Så min känsla var helt rätt. Jag gillade den, det var en perfekt bok för mig. Obehaglig, spännande och mystisk. Jag tror jag måste leta upp Norra Latin när jag är i Stockholm nästa gång, bara för att det vore lite roligt att se byggnaden i verkligheten också.

8 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att det är en bok man flyger igenom trots omfånget. Tyckte mycket om den jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gjorde man det! Tänkte knappt på sidantalet under tiden :)

   Radera
 2. Den här har jag funderat på fram och tillbaka på jag vet inte hur länge! Plockat upp den på rean och lagt tillbaka den igen. :p Men den verkar väldigt spännande och intressant! Är det något övernaturligt i den? Det kommer nog sluta med att jag plockar upp den i alla fall. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den har lite övernaturliga delar i sig! :) Det gör den riktigt spännande :D

   Radera
  2. Okej tack! :) Då ska jag kika på den. Igen... ;)

   Radera
 3. Den här vill jag läsa. Det har jag velat länge men av oklar anledning inte kommit mig för.

  SvaraRadera