måndag 10 juni 2019

Glasrösten av Ann Lindh Klang


Originaltitel: Glasrösten
Sidor: 160 (Kartonnage)
Serie: Eufonia (del 1)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från Hoi förlag, tusen tack!
"Aida är en helt vanlig tonåring, förutom att hon är blind på ett öga. Den mystiska pianoläraren Felicia hävdar att det är en gåva hon har fått, att Aida kan se andra saker med det blinda ögat. En ruggig dag i december sveper en kall vind genom rummet och klassens Lucia tappar rösten. 
När elevernas röster försvinner en efter en tror man att ett halsvirus börjat sprida sig lagom till julkonserten. Men Aida känner av den kalla vinden och ser de svarta skuggorna. Felicia försöker berätta någonting för Aida, men skuggorna hinner före och tar hennes röst. Nästa dag är Felicia försvunnen. Aida söker efter svar i Felicias gamla hus när ett notpapper plötsligt väcks till liv. En G-klav förvandlas till en talande orm och leder Aida in till musiklandet Eufonia. Där inne sprakar plötsligt hela världen av färg och musik."
Det här är en lite annorlunda fantasyberättelse för åldersgruppen 12-15. Den handlar väldigt mycket om musik och musikens språk. I början finns en liten ordlista för att hjälpa till så man förstår en del saker. Speciellt när Aida befinner sig i Eufonia kan man behöva den då vissa varelsers namn är musikbegrepp, till exempel finns det en som heter Cedere, som betyder lugnare eller lägre tempo. Ibland används liknande musikaliska ord i dialoger. Så ordlistan kan vara bra om man inte är bekant med orden sedan innan!

Själva berättelsen är spännande. Det känns som att den kanske hade behövt lite fler sidor för att fånga mig ordentligt och bygga upp världen. Men jag tror den kan passa åldersgruppen bra om man har läsare som inte vill ta sig an riktigt tjocka böcker. Det händer saker nästan hela tiden och finns inte direkt några passager man kan hinna bli uttråkad av. Den kan hålla fast ens fokus genom hela boken.

För mig personligen var det ingen riktig fullpoängare just eftersom jag inte hann sjunka ner i den andra världen riktigt tillräckligt mycket. Sedan har jag lite svårt för att använda mig av ordlistor i böcker, då jag känner att det förstör en del av flytet i läsningen när jag måste pausa och kolla upp ord.

Däremot gillar jag verkligen musikdelen och själva idén att göra ett äventyr av det. Det är ju så att musik kan påverka oss väldigt mycket och tänk vad hemskt om den försvann! Letar ni efter en fantasybok där huvudkaraktären dras in i en annan värld än vår egen så borde ni pröva den här. Vill ni dessutom ha något annorlunda är den ännu bättre!

2 kommentarer:

  1. Jag har en känsla av att jag kommer tycka ungefär detsamma som du. Speciellt gällande ordlistan. Jag är väldigt emot det, just för att det förstör flödet och man måste pausa hela tiden. Känns lättare att redan från början skriva ut/förklara i texten/handlingen. Men vi får se!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skönt att jag inte är ensam om att känna så! Ska bli intressant att läsa dina tankar sen :)

      Radera