onsdag 12 juni 2019

Elddjur av Joni Huttunen


Originaltitel: Elddjur
Sidor: 240 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Doppelgänger förlag, tusen tack! 
"I himlen brinner rävarnas eld och i Lumi brinner saknaden. Endast kyla och fysisk ansträngning kan få henne att glömma.
Lumi, en ung lovande skidtalang, blir erbjuden en plats på ett elitläger. Det är hennes chans att nå toppen och hon ger allt. Men under de stenhårda träningspassen händer något. Nya skrämmande nivåer av tillvaron visar sig och hon ställs inför flera svåra val och ett djupt mörker."
Den här boken fick jag förfrågan av författaren om jag ville läsa. Han sa att den innehöll lite skräck och utspelade sig i de norra delarna av landet, vilket i princip gjorde det omöjligt för mig att tacka nej till den!

Norrlandskänslan är verkligen där. Kylan, mörkret, norrskenen, snön. De åker till och med förbi Kiruna och Svappavaara vid något tillfälle. Kiruna är jag född i och min farfar bodde i Svappavaara så där har jag varit en del också. Det är så kul när platser man själv känner till dyker upp i böcker man läser.

Förutom den kyliga vintern som känns som hemma för mig tycker jag otroligt mycket om resten av boken också! Den är jättebra. Skräckelementen finns där och det är snyggt invävt i skidåkning, vilket jag aldrig har sett tidigare. Jag kan knappt stå på ett par skidor men författaren gör det ändå intressant att läsa om det här elitlägret och allt som händer där. Rävarna på omslaget förklaras och jag gillar det fina i hur de sägs hänga ihop med norrskenen. Det var en sägen jag inte hade hört förut. Stämningen är magisk och till viss del så bekant om man vuxit upp här uppe men samtidigt skrämmande och ny.

Huttunen har skrivit en annan bok också, Barrfiolernas rike, som ska vara en spökhistoria och utspela sig i de finska granskogarna. Den kommer jag att skaffa så fort jag bara kan och läsa för det här var verkligen bra!

4 kommentarer:

  1. Den här vill jag verkligen läsa! :) Även om den innehåller skräck låter den ändå fin och magisk på något sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag verkligen den är! :)

      Radera