torsdag 9 maj 2019

Palimpsest av Lisa Wool-Rim Sjöblom


Originaltitel: Palimpsest
Sidor: 149 (Häftad) 
"Lisa är adopterad från Korea. Som de flesta undrar hon om sin bakgrund, särskilt när hon själv skaffar barn i vuxen ålder. Det är när hon upptäcker att hon har ett dokument som innehåller hennes biologiska föräldrars namn, och ett annat som säger att hon är föräldralös och utan bakgrund, som Lisa får en första antydan om att något inte stämmer med hennes egen adoption. Hon börjar gräva djupare i sin egen historia och finner att den är mycket mer komplicerad än den hon vuxit upp med. Sökandet tar henne tillbaks till Korea och barnhemmet. Bilden av adoption som en god handling som ger föräldrar till föräldralösa barn börjar långsamt att vittra sönder. 
Palimpsest är en kritisk uppgörelse med en korrupt adoptionsindustri som skildras genom ett svårnavigerat och stundtals tumultartat röttersök, och de reflektioner och tunga minnen som väcks till liv under tiden."
Den här boken fick jag skickad till mig av Rebecka på Läsa är att leva. Jag hade inte riktigt hört talas om den tidigare så det blev spännande att kasta sig in i något helt nytt!

Palimpsest är en serieroman och går ganska snabbt att läsa på grund av det. Men den är samtidigt tung för det är inget lätt ämne som behandlas. Lisa börjar söka sina rötter i Korea, landet hon kommer ifrån, men det är ingen enkel resa. Hon möts av lögner och oförstående; varför vill hon gräva i det förflutna? Hon har det ju så bra nu!
Men hon mår dåligt av att inte veta vart hon kommer ifrån, att inte veta något om sin biologiska familj.

Det är otroligt frustrerande att läsa om hennes resa. Alla lögner är så onödiga och de som kommer med dem framstår bara som dumma när de genomskådas. Och de genomskådas gång på gång. Jag kan inte ens föreställa mig hur jobbigt det måste ha varit för Lisa att gå igenom det. Inte ens när hon hittar sin biologiska mamma får hon alla svar, lögnerna fortsätter.

Jag tycker det var riktigt intressant och fascinerande läsning. Tungt ämne men viktigt!

4 kommentarer:

 1. Den här var ny för mig men den låter intressant. Tungt som du säger, men viktig. Låter som en bra bok att diskutera kring. Tror tyvärr att det många gånger kan vara likadant i verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är, som jag förstår det, helt baserad på författarens egna upplevelser! Måste vara hemskt att behöva gå igenom det.

   Radera
 2. Vilket intressant tema. Men säkert mycket tungt. Märklig titel, men den får kanske sin förklaring i boken.

  SvaraRadera