torsdag 16 maj 2019

Låt mig vara av Clare Mackintosh


Originaltitel: Let Me Lie
Sidor: 431 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lind & Co, tusen tack! 
"För ett år sedan tog Caroline Johnson sitt liv, som ett tragiskt eko av sin makes tidigare självmord. 
Nu är Carolines dotter Anna nybliven mamma. Anna saknar sina föräldrar, och särskilt sin mamma mer än någonsin, och börjar leta efter information om de två dödsfallen. Ju mer hon gräver i det hela, desto mer tveksam blir hon till det hon hittar. Frågan är om föräldrarna verkligen begick självmord. 
Efter hand blir Anna övertygad om att det är något helt annat som har hänt, och misstanken om att föräldrarna blivit mördade växer sig allt starkare. Men när Anna på allvar lyfter på locket till det förgångna utsätter hon sig själv och sin familj för en fara hon aldrig någonsin kunnat föreställa sig."
Jag har blivit helt knockad av Clare Mackintoshs två tidigare böcker, Jag lät dig gå och Jag ser dig. Så längtan efter hennes tredje bok har varit stor. Nu är den äntligen läst och lite nervöst var det att plocka upp den. Skulle den också kunna slå undan benen på mig?

Jag förstår verkligen inte hur hon gör det, men hon lyckas igen. Låt mig vara hamnar på en solklar andraplats bland hennes böcker. Jag lät dig gå är fortfarande den bästa, men den här är inte långt efter.

En sak med hennes böcker är att de är väldigt svåra att berätta något om, för jag vill verkligen inte råka avslöja ens den minsta lilla detalj. Jag kan inte säga något om handlingen egentligen, mer än det som står på baksidan. Resten måste man faktiskt läsa och uppleva själv. Jag kan bara lova att det blir en bergochdalbana. Till slut sitter jag där, och läser en helt oskyldig mening som med bara ett enda ord avslöjar att ingenting är som jag trodde. Jag hinner läsa vidare någon rad innan hjärnan kopplar och jag måste backa och kolla om det stämmer. Hon gör det så bra!

Min plan var att ha den som lunchbok på jobbet ett tag, men det gick inte att hålla. Jag sträckläste den så fort jag hade en ledig eftermiddag istället. Hennes två andra böcker hamnade båda på listan med årets bästa böcker de år jag läste dem och den här har säkrat en plats för 2019.

Jag är avundsjuk på er som inte har läst hennes böcker ännu. Ni har verkligen något att se fram emot!

10 kommentarer:

 1. Verkar ju jättespännande. Jag har inte läst något av den författaren, men nu känner jag att jag borde göra det.

  Lustigt att originaltiteln "Let Me Lie" har blivit "Låt mig vara" på svenska.

  SvaraRadera
 2. Høres ut som en spennende og fin leseropplevelse, så kjekt :)

  SvaraRadera
 3. Det var lite kul att vi båda läste hennes böcker nästan samtidigt. :D Jag fullkomligt älskade Jag lät dig gå, och det låter väldigt lovande med de andra två jag har kvar att läsa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad skönt att du älskade den! :D

   Radera
 4. Har bara läst hennes första, äger hennes andra och tror att jag har önskat mig denna tredje :)

  SvaraRadera
 5. lånade "jag ser dig" av henne för några dagar sen, ser fram emot att läsa den:3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh hoppas du kommer tycka om den! :D

   Radera