onsdag 15 maj 2019

Manhattan transfer av Katja Hvenmark Nilsson


Originaltitel: Manhattan transfer
Sidor: 283 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Manhattan Transfer är en rapp feelgood om Vienna Anderzén från Linköping som efter en traumatisk separation reser ensam till New York. Hon flyttar in i ett kollektiv i Brooklyn och upptäcker plötsligt nya sidor av sig själv i sällskap med den sargade levnadskonstnären Courtney Wilson och hunden Play. 
Vistelsen i New York blir en omtumlande inre och yttre resa, och hon inser hur mycket en människa kan förändras av en ny geografisk och social kontext. När Vienna slutar vara turist och kastas rätt in i stadens hårda livsvillkor inser hon vidden av sin kapacitet. För att överleva och vinna i betongdjungeln måste hon slänga präktigheten och kontrollbehovet åt sidan och bli streetsmart."
Det här är en feelgood roman om att hitta sig själv. Att lämna ett liv bakom sig och börja om i New York. Om att jaga sina drömmar. Jag vet att det är en väldigt omtyckt bok, lovorden haglar över den på Instagram.

Men för mig blir den smått stressande att läsa. Jag blir frustrerad på huvudkaraktären och hur svårt hon har för att öppna upp och be om hjälp i nödsituationer. Problemen hon hamnar i ger mig som läsare nästan lite ångest. Jag tror jag är för långt ifrån henne i min egen personlighet för att kunna njuta av läsningen ordentligt. Jag tar den på för stort allvar och känslorna blir stundtals jobbiga istället för lätta.

Samtidigt har Vienna ett förhållande bakom sig som jag kan känna igen från mitt eget liv. Och jag hade på något sätt hellre läst mer om det, för då hade jag, trots tyngre känslor, kunnat känna igen mig mer i henne. Det hade blivit ett annat band mellan oss då.

Det här är verkligen ett läge då det är jag som är fel person för boken. Men letar ni en underhållande feelgood om en väldigt hektisk storstadsupplevelse så ge den här en chans! Författaren har själv bott i New York under ett år så jag är övertygad om att hon har fått till känslan rätt. Och allt det här bevisar bara att jag aldrig skulle överleva där!

6 kommentarer:

 1. Jag kan förstå din frustration för jag kände också att hon var alldeles för mån om att behålla sin yta. Men det var ingenting som förstörde min läsning mer än att jag ville skrika åt henne att skärpa till sig.
  Men jag kan hålla med dig om att jag nog aldrig hade klarat ett sådant liv i NY.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så man ska uppleva den! Jag lyckades bara väldigt dåligt med det :p

   Radera
 2. På tal om Manhattan Transfer ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=gOObYzo2HkY

  SvaraRadera
 3. alla läser denna... kanske borde jag, musiken känner jag till

  SvaraRadera