måndag 8 februari 2016

Pingvinlektionerna av Tom Michell


Originaltitel: The Penguin Lessons
Sidor: 221 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Brombergs förlag, tack! 
"Plötsligt slog det mig att jag trots allt hoppades att pingvinen skulle överleva eftersom han från det ögonblicket hade ett namn. Och hans namn var Juan Salvador Pinguino. Och med namnet kom hopp och ett vänskapsband som skulle hålla livet ut. Det var i den stunden som han blev min pingvin och vad än framtiden bar med sig skulle vi möta den tillsammans."
 Det här är en väldigt söt och charmig historia. Eftersom jag vet att jag brukar älskar böcker i stil med Marley & jag, eller Mitt liv med Bob så var jag säker på att jag skulle uppskatta den här också.

Och det gör jag, det är en liten pärla på sina 221 sidor och pingvinen Juan Salvador verkar ha varit en stor personlighet. Tillsammans med historier ur deras liv tillsammans får man lära sig lite om hur livet i Argentina, det politiska och ekonomiska läget samt vardagen för befolkningen. Så boken kan erbjuda båda värme, leenden och göra så att man lär sig något. Jag fick veta en hel del jag inte visste tidigare. Även en hel del om pingviner så klart!

För huvudpersonen är ju en liten pingvin som vägrade lämna sin räddare och helt enkelt vaggade efter honom hem igen istället för att återvända till havet. Jag kan verkligen känna kärleken som författaren har till Juan Salvador, och hur mycket han påverkade människorna i sin omgivning. En speciell händelse vid en simbassäng gav mig nästan tårar i ögonen.
En annan underbar detalj är de små svartvita illustrationer som finns vid varje nytt kapitel, de går i samma stil som omslaget och gör helheten ännu bättre.

I slutet kommer även en liten tankeställare om vad vi gör med vår planet. Hela författarens äventyr med Juan Salvador började på grund av oljeutsläpp som dödade de flesta ur pingvinens flock. Det är sorglig läsning men viktigt att tänka på.

Den här boken har i sin enkelhet allt, vänskap, visdom, humor och mycket kärlek.

2 kommentarer:

  1. Den här boken har vår 11-åring som högläsningsbok, så jag lyssnar på den en kvart varje kväll. Hittills tycker vi mycket om den, både vår dotter och jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! :) Hoppas ni fortsätter att göra det :)

      Radera