tisdag 20 oktober 2015

Nomineringar för årets svenska fackbok

När jag blev tillfrågad om jag ville vara bloggambassadör för Augustpriset och ha årets svenska fackbok som en av de kategorier jag inriktar mig på, blev jag lite nervös. Det är så sällan jag läser fackböcker nu för tiden.

Men nu är jag ju jätteglad! Efter att ha sett presskonferensen igår är jag otroligt pepp på att få chansen att läsa de fackböcker som presenterades. Fyra av dem får mig nästan att hoppa upp och ner på soffan för att de verkar så intressanta. De andra två är jag väl kanske lite mer avvaktande mot, men vem vet? De kanske förvånar mig och slukar mig!

 • Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren av Karin Bojs, Albert Bonniers förlag. Den här har jag varit lite nyfiken på sedan den kom in på jobbet och jag har fått så många frågor om vi har den inne. Ser fram emot! 
 • Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundbergs gåta av Maja Hagerman, Norstedts. Jag ska vara ärlig, här skrek jag faktiskt till av glädje. Det här är nog den fackbok jag blivit mest intresserad av under hela det här året.
 • Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates Johan Hilton, Natur & Kultur. Ännu en sådan bok jag faktiskt funderat på att läsa även innan det här. 
 • Den sårade divan av Karin Johannisson, Albert Bonniers förlag. Låter hur intressant som helst. Det står att den är skriven utifrån tre kvinnors patientjournaler och sådana saker, vare sig det är brev eller gamla journaler osv, det gör mig alltid nyfiken.
Det var de fyra som jag verkligen känner är något för mig. De andra två är:
 • Knark. En svensk historia av Magnus Linton, Bokförlaget Atlas. Det här är mest för att det handlar om knark, det är bara min inbyggda känsla av "mjaeh inte det som brukar vara intressant för mig att läsa om". 
 • Den nya staden. Utvandringen till Amerika II av Lennart Pehrson, Albert Bonniers förlag. Och den här är mest för att jag inte egentligen vet vad jag ska vänta mig. Jag vet att det är en stor bok, jag har sett den. Men jag vet inte hur den är uppbyggd eller skriven. 
Så det är de två jag är lite mer avvaktande till. Men som sagt, de kan förvåna mig och göra så att jag sträckläser. Man vet aldrig! Vilka av fackböckerna är ni intresserade av? Har ni läst någon? 

9 kommentarer:

 1. Alla de här böckerna låter jätteintressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en bra grupp med nomineringar :) Ska bli så intressant att läsa.

   Radera
 2. Käraste Herman och Min europeiska familj vill jag också gärna läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Käraste Herman är helt klart den jag allra helst vill läsa :)

   Radera
 3. Monster i garderoben verkar bra!

  SvaraRadera
 4. Förstår att du är nöjd, och jag hade känt likadant angående de nominerade titlarna. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha så fackböcker har vi lite mer samma smak på :D

   Radera