måndag 26 oktober 2015

Stella betyder stjärna av Bobbi. A Sand


Originaltitel: Stella betyder stjärna
Sidor: 136 (Kartonnage)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Det är sommar och fjortonåriga Isa ska egentligen på ridläger, men stannar i hemlighet hemma. Utanför familjens villa blir Isa upplockad av konstnären Stella, som är på väg för att göra upp med sin familj, en gång för alla.
De ger sig ut på en galen road trip som tar dem från Norra Öland till Västkusten. Med skräckblandad förtjusning hänger Isa med Stella när de umgås med alkisar, sover över i ett queerkollektiv och liftar genom de småländska skogarna.
Stella lyser så starkt i Isas ögon, så starkt att det är lätt att bli bländad...men snart måste Isa stå upp för sig själv. Fast hur går det till, när man knappt vet vem man är?"
Jag har tidigare läst Tatuerade tårar och Jag är skillnad av Bobbi Sand och tyckte båda två. Så när hon skrev och frågade om jag var sugen på att läsa Stella betyder stjärna tackade jag självklart ja.
I de två tidigare böckerna är det mycket om psykisk ohälsa och det var mycket därför jag gillade dem. För att de tog upp viktiga ämnen och de berörde mig när jag läste.

Även Stella betyder stjärna tar upp viktiga och svåra ämnen. Vi har Isa, som inte riktigt känner sig bekväm i kroppen hon fötts med och den här sommaren när hon får de här veckorna utan sina föräldrar börja hon ta tag i det och försöka hitta sig själv.
Sedan har vi Stella, som finner lugnet i alkohol och kanske inte alltid har förmågan att tänka efter eller sätta sig in i andras känslor och situationer innan hon handlar.

Jag skulle nog säga att det känns som att den riktar sig mot lite yngre publik än de två tidigare böckerna, då den här är väldigt kort och lättläst trots sin allvarliga sida. För min egen del, men då är jag också en aning äldre än målgruppen, hade den gärna fått vara längre och gå mer in på djupet. Men jag kan tänka mig att den är skriven på det här sättet för att det inte ska bli för tungt för de som ska läsa den, vilket är bra.

Sedan gav den mig ett knytnävsslagen i magen som jag absolut inte hade väntat mig. Men det vore att spoila för mycket så vill ni veta vad det var får ni faktiskt läsa den själv!

4 kommentarer:

  1. Jag har den väntande och ska läsa i helgen tänkte jag. Och omslaget, alltså det är så fint! Ser fram emot läsningen ännu mer nu när jag läst din rec. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser fram emot att läsa dina åsikter sen! :)

      Radera