onsdag 7 oktober 2015

Bränd himmel av Gilly Macmillan


Originaltitel: Burnt Paper Sky
Sidor: 457 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från generösa Modernista, tack! 
"Under en söndagsutflykt i Leigh Woods strax utanför Bristol låter Rachel Jenner sin åttaårige son springa i förväg. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta - och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm.
I media slår försvinnandet ner som en bomb. Några ödesdigra handlingar får både pressen och allmänheten att vända sig mot Rachel. Och samtidigt visar det sig att Rachels syster bär på fruktansvärda hemligheter.
Kriminalkommissarie James Clemo och hans kollega Emma Zhang arbetar intensivt med det prestigefyllda fallet. Men när ledtrådar slutar i återvändsgränder och lögner kommer fram i ljuset blir läget allt mer desperat - för alla inblandade. Rachel är pressad till bristningsgränsen av sorgen och den förkrossande oron över sin son, av trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten. Vem kan hon egentligen lita på? Och vem kan lita på henne?"
Jag har stått och funderat över den här tidigare, om det var något jag borde läsa eller inte, och lutade mot att det var det. Så när den dök upp från Modernista blev det en väldigt trevlig överraskning! Baksidan låter otroligt spännande, eller hur?

Det är den också, hela berättelsen. Jag har inte barn, så jag kan bara försöka tänka mig i hur hemskt det måste vara när man inser att ens son eller dotter försvunnit, på bara några sekunder. Det måste verkligen vara en av de värsta känslorna man kan ha. Och jag tycker författaren beskriver det otroligt bra, det går så lätt att leva sig in i Rachels känslor. Hur de sakta går mot mörker när hon efterhand inser att sonen inte bara gömmer sig och leker med henne, han är faktiskt borta.

Sedan går allt fort, det är något som händer hela tiden. Vi får följa historien från två perspektiv, dels från Rachels och dels från kriminalkommissarie Clemos. Jag gillar båda delarna, även om jag kanske inte gillar Clemo så mycket som person alla gånger.

Det är välskrivet och för mig känns det trovärdigt, polisarbetet och hur Rachel reagerar på allting. Och tyvärr också hur allmänheten reagerar, hur de dömer lätt när de har internet att gömma sig bakom. Det är väldigt läskigt att läsa och veta att det antagligen skulle vara precis så i verkligheten också, det finns alltid de som hittar något nöje i att trycka ner andra när anonymiteten skyddar.

En otroligt välskriven och spännande debut, jag kommer definitivt hålla utkik efter mer från Macmillan!

10 kommentarer:

 1. Låter spännande och kanske nånting för mig. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Den här närmar sig toppen på läslistan, det ser ut som att den kommer att bli läst nu i oktober. Den verkar väldigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli intressant att läsa vad du tycker sen! :)

   Radera
 3. Den här ska jag försöka hinna med i oktober :)

  SvaraRadera
 4. Låter bra att du gillar den, ska själv läsa inom kort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot att läsa vad du tycker sen! :)

   Radera
 5. Tyckte verkligen om denna bok, riktigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas på fler lika bra i framtiden :)

   Radera