onsdag 14 oktober 2015

Jag är Pilgrimen av Terry Hayes


Originaltitel: I Am Pilgrim
Sidor: 791 (Inbunden)
"En ung kvinna hittas mördad på ett sjaskigt hotell i New York med tänderna utdragna, ansiktsdragen upplösta i syra och fingeravtrycken utsuddade. En far blir offentligt halshuggen i den pulserande hettan på ett saudiarabiskt torg.
Liket av en expert på bioteknologi hittas utan ögon på en soptipp i Damaskus. Mänskliga kvarlevor upptäcks i ett avsides bergsområde i Afghanistan.
Pilgrimen har dragit sig tillbaka. Underbarnet på den hemligaste organisationen inom amerikanska underrättelsetjänsten lever numera sitt liv som en vanlig man på Paris gator. Men han är den enda som ser sambanden när en perfekt plan rullas ut för att begå ett fruktansvärt brott mot mänskligheten. 
Vad som börjar som en ovanligt komplicerad brottsundersökning utvecklas till en gastkramande kapplöpning mot tiden. Pilgrimen dras oundvikligt in i en livsfarlig jakt på en man lika anonym som han själv, en man utan ansikte, full av hat, som planerar sin hämnd i Guds namn."
Jag läste den här på rasterna på jobbet och egentligen borde det inte vara en berättelse som intresserar mig. Underrättelsetjänst och så vidare har aldrig varit något som fått mig att plocka upp en bok. Det som gjorde att jag till slut tog upp den var nog faktiskt det mordet som beskrivs först på baksidan, det lät lagom udda för att jag skulle bli nyfiken.

Och ibland är det ju väldigt bra att testa något nytt, för jag gillar det faktiskt, hela boken.

Det är en ordentlig tegelsten på sina 791 sidor men det känns inte så farligt när jag läser. Det går snabbt och händer alltid något som gör att berättelsen drivs framåt. Kapitlen hoppar mellan två personer, dels Pilgrimen och dels den man han jagar. Vi får följa bådas liv i tillbakablickar fram till dagen då den ena försöker hämnas på USA och den andra försöker stoppa det. Mest gillar jag Pilgrimens kapitel, de andra kan ibland kännas lite för långsamma för mig. Men på det stora hela blir det aldrig tråkigt att läsa.

Så vet du med dig att du gillar böcker som passar under thriller/spion-genren, så ska du absolut ge den här en chans. Jag kan också tänka mig att det här skulle bli en väldigt spännande film.

2 kommentarer:

  1. Den här damp ner en dag helt oanmäld, men jag har inte hunnit läsa den än. Formatet är lite avskräckande, men jag hoppas den kommer falla mig i smaken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den kändes inte alls så jobbig att läsa trots sidantalet :)

      Radera