fredag 23 oktober 2015

Röd drottning av Victoria Aveyard


Originaltitel: Red Queen
Sidor: 378 (Inbunden)
Serie: Röd drottning (del 1)
Recensionsexemplar: Från Modernista, tack så mycket! 
"I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön, utan efter blod. De silverblodiga - de silvriga - är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, som regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.
Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändras allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåningen upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.
Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån - och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll..."
Efter att ha hört så mycket gott om den här både på booktube och så på senaste tiden hos andra svenska bokbloggare så var jag väldigt nyfiken när jag tog upp boken och började läsa.

Och vi kan ju säga att det var tur att jag var ledig dagen efter...jag började läsa den här på eftermiddagen och läste ut den klockan ett samma natt. Det var helt omöjligt att lägga undan den! Dels var den spännande men också väldigt lättläst. Sidorna bara flög fram och allt med hur den här världen och hur den styrdes var lätt att förstå.

Jag gillar Mare, hon är en tuff karaktär som verkligen har skinn på näsan. Det var en fröjd att läsa om henne och hur hennes liv förändrades efter att hon upptäckte sina krafter. Även om hon antagligen inte tyckte att förändringen som skedde var någon fröjd för henne själv...det krävdes mycket av henne för att klara sig och försöka hitta ett sätt att göra världen bättre.

Det finns ett litet kärleksdrama så klart men det var inte så farligt att det verkligen störde mig under läsningen. Jag hade fullt med att dras in i världen och historien. Det kom twister som jag inte hade väntat mig och allt spelade in till att göra den här boken till den sträckläsningsupplevelse den var.

Om jag har förstått det rätt ska det här bli en trilogi och nu väntar jag spänt på nästa del! Gillar du själv berättelser med fantasy/dystopi teman eller känner någon som gör det så läs den här! Den står på ungdomshyllan i bokaffären men jag är säker på att många även utanför den grupperingen kan ha glädje av den.

10 kommentarer:

 1. Det är synd att det är flera månader till att del två kommer ut :(

  SvaraRadera
 2. Härligt att du också gillade denna :) Verkligen lättläst och fartfylld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Ser fram emot att få fortsätta den serien :)

   Radera
 3. Jag är så sugen på att läsa denna, men just nu får jag inte mycket läst eftersom hela hemmet är en enda röra tills vi fått ordning på alla nya bokhyllor och helt nya möbler i kontoret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt med nya möbler! Och då har du den att se fram emot sen när det är färdigt :)

   Radera
 4. Är riktigt sugen på att läsa denna, har hört så mkt om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är absolut värd att plocka upp! :)

   Radera
 5. Tyckte verkligen om denna, vill ha nästa del NU tack :)

  SvaraRadera