torsdag 22 oktober 2015

De nominerade till Lilla Augustpriset

Den andra delen jag ska hålla koll på inom Augustpriset nu under hösten är Lilla Augustpriset. I den här kategorin är det ungdomar mellan 16-20 år som har fått skicka in sina texter och vinnaren får 15.000 kronor. I år har det varit 557 bidrag som skickats in, och nu har alltså 6 stycken valts ut och blivit nominerade.

Här kan alla vara med och påverka! Ni kan gå in på Augustprisets hemsida och läsa bidragen och rösta på vilket ni tycker ska vinna. Klicka HÄR för att komma till sidan med bidragen där ni kan klicka på deras titlar för att läsa dem i sin helhet.

Här nedan kommer en liten snabblista med titlar, författare och motiveringen till varför just den texten blivit utvald:

Den på intet vis speciella, Rasmus Bjerkander, Linköping
Novellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden.

Sommartid, Maria Kotaleski, Stocksund
I Sommartid tassar huvudpersonerna på gränsen till det förbjudna. Hon är som en syster för honom, men vill mer. Dialogen är övertygande. Bildspråket får det att kännas som att vi befinner oss i skidstugan, en kort stund innan middagen måste påbörjas.  

Drömland, Lovisa Lyngfelt, Göteborg
Vad som är dröm och vad som är verklighet är inte helt lätt att veta i den lika suggestiva som vardagsnära novellen Drömland. Skickligt undviker författaren alla drömskildringens fällor och levererar istället en tät, poetisk och mycket intrikat textväv där smärtpunkten gömmer sig någonstans mellan sömn och vaka. Det är en berättelse som förvånar, roar och upprör, och som växer med varje läsning.

Gudrun, Simone, Sven och jag, Saga Miketinac, Ronneby
Det smärtar när vuxna kliver över gränser som ska vara stängda. I Gudrun, Simone, Sven och jag ges en otäckt trovärdig skildring av ett barns utsatthet när den som borde vara den största tryggheten istället är det största hotet. En välskriven text som inte lämnar någon oberörd.

Två fel gör ett rätt..., Sofia Dorotea Svensson, Lund 
I Två fel gör ett rätt... bjuds läsaren in till en hemlig värld, på en gång mörk och ljus. Den unge pianoeleven och hans lärarinna ägnar sig åt det mest förbjudna i denna berättelse om oskuld och erfarenhet, lust och övergrepp. Ett egensinnigt bildspråk och en hypnotisk nerv i texten visar på en författare som vågar ta ut svängarna och utnyttja det litterära språkets gränslösa potential.

Självmordsbrev, Sofia Dorotea Svensson, Lund
Trots att berättarjaget inte är ett helkroppsförlamat alko med hudcancer har hen bestämt sig för att avsluta sitt liv och listar anledningarna i punktform. Novellen Självmordsbrev är dock allt annat än sorglig. Tonen är rapp och humoristisk. Slutet är överraskande.


Berätta, om ni är in och kikar på sidan, vilket bidrag fastnar ni mest för och varför? :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar