lördag 4 juli 2015

Väckelse av Stephen King


Originaltitel: Revival
Sidor: 550 (Inbunden)
"New England, tidigt sextiotal. Sexårige Jamie Morton leker på gården när en skugga faller över honom och en man i svart kavaj tornar upp sig mot himlen. Det är första gången Jamie träffar pastor Charles Jacobs - ett möte som kommer att prägla hans liv.. Vid sidan av sitt prästerliga kall har Jacobs också en besatthet: elektriska experiment. Jamie och pastorn blir vänner, men när en tragedi drabbar pastor Jacobs lämnar han staden och försvinner. Charles Jacobs skugga lämnar dock inte Jamie, och när de möts igen är Jamie en heroinmissbrukande trettioåring.
Återigen dras han in i den allt mer maniske före detta pastorns försök att med hjälp av elektricitet väcka liv i universums dolda krafter. Krafter vars ursprung är lika okänt som illavarslande."
Åh King, du gör mig inte besviken. Du lurar mig på hur det skulle gå och sen drar du det lite, lite för långt i slutet. Men det gör inget, det förlåts varje gång.

Det är helt otroligt hur han lyckas! Han tar något så vardagligt som elektricitet, något man egentligen knappt tänker på (precis som pastorn påpekar i boken att man inte kommer göra i framtiden) och vrider det till något hemskt och olycksbådande.
Det här är en berättelse om hur sorg kan äta upp en människa och driva honom till vansinne i jakt på svar och förklaringar. Och han struntar fullkomligt i vilka han drar med sig i den jakten...

Det är ingen actionfylld bok, utan en berättelse där det hotfulla ligger och lurar under ytan. Vilket jag uppskattar, jag vet aldrig riktigt när det stora, hemska kommer hända, jag bara vet att det kommer göra det. Och det är inte alltid så att riktiga monster behövs i en skräckberättelse; det är något King verkligen visar, vi människor kan vara alldeles utomordentligt bra monster själva.

12 kommentarer:

 1. Jag tyckte också mycket om denna just för som du säger så är King så bra på att sakta bygga upp något helt oväntat och djupt obehagligt. Och att de värsta monstren inte finns under sängen eller utanför fönstret, de finns istället inom oss själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, han är verkligen duktig på det! Nu är jag sugen på att hoppa på Mr. Mercedes på en gång, men väntar nog lite lite.

   Radera
 2. King är verkligen fantastisk på att bygga upp spänning (en liten ordvits :)), men det är lite, lite synd att han måste skruva till det en aningens för långt i slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara någon underlig tvångsgrej han har det där med slutet :)

   Radera
 3. Jag har hittills läst en bok av King, men är klart sugen på att läsa flera bla denna.

  SvaraRadera
 4. Har knappt läst King som vuxen (undantaget för Doctor Sleep) men funderar på om det kan vara dags igen till hösten.

  SvaraRadera
 5. Slutet förstörde den här för mig, som annars hade så mycket potential. Gillade särskilt skildringen av 60-talet! Måste ge mig på Mr Mercedes snart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han har ju det där med sina slut, då allt liksom exploderar. Men ska också hugga in på Mr Mercedes snart!

   Radera
 6. Jag blev så galet mörkrädd av den här boken! En av de böcker som jag INTE kommer läsa om av honom men inte för att den inte var bra för tyckte att den var fantastisk! Men hua så otäck!

  SvaraRadera