söndag 7 juni 2015

Monster av Micael Dahlén


Originaltitel: Monster
Sidor: 186 (Inbunden)
"Möt fem av världens mest kända mördare - med skrämmande historier som spänner över fem decennier. 
Charles Mansons blodsprutande slakter. Dorothea Puentes benfyllda trädgård. Issei Sagawas kannibaliska festmåltid. Wayne Los våldsamma skolmassaker. Peter Lundins mord på sin egen mord.
Fem monster. Och en besatt professor som träffat dem. Micael Dahlén har korsat tre kontinenter på sin resa. Han har utforskat en värld fylld av blod och död - men också av pengar, kärlek och kändisskap."
Jag tror jag förväntade mig fel saker av den här boken. Dahlén har gått in för att försöka förstå hur det kan komma sig att människor fascineras så mycket av mördare. Så mycket att de skickar kärleksbrev, gifter sig med eller åker för att ha sex med dem i fängelset.

Det jag hade förväntat mig var nog mer om mördarna själva, inte om det kändisskap som de får och hur deras "följare" tänker. Haha, vilket väl i och för sig bevisar att författaren har en poäng, jag ville läsa om mördarna, inte om det som omger dem. Dock känner jag mig ganska lugn i det då jag inte har några planer på att börja brevväxla med någon eller gifta mig med någon, jag lovar!

Men i alla fall, trots att jag väntade mig fel saker så var det intressant läsning. Och ganska vidrig, för morden beskrivs i början av varje kapitel. Vissa av dem kan verkligen göra en mörkrädd.
Att folk sedan blir imponerad av, förälskade i och till och med vill gifta sig med de här personerna som utfört så hemska saker, det gör mig också lite mörkrädd. Jag kan inte förstå det. En av mördarna i boken hade tagit livet av bland annat två små pojkar, han är nu gift (eller var i alla fall vid tidpunkten då boken skrevs) med en kvinna utanför fängelset som har barn. Jag sitter och stirrar på orden och kan inte förstå det.

Så ja, det är annorlunda läsning. Som ger en bild av världen som är ganska svår att förstå sig på.

6 kommentarer:

 1. Har bläddrat lite i den här på jobbet och tycker den verkar väldigt otäck och hemsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ganska skrämmande på olika sätt!

   Radera
 2. Låter som en intressant bok! Ett fascinerande ämne, om inte annat..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var intressant även om jag väntade mig något annat :)

   Radera
 3. Köpte den här på bokrean förra året men förväntade mig också fel saker av den. Upptäckte att den inte intresserade mig så mycket som jag väntat mig, så la undan den och nu är den nog bortskänkt till Röda Korset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog ge vidare min också, den var intressant men eftersom jag väntade mig något annat så blev jag lite besviken.

   Radera