torsdag 25 juni 2015

Incidenten i Böhmen av Thomas Årnfelt


Originaltitel: Incidenten i Böhmen
Sidor: 229 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Undrentide, tusen tack! 
"Ni har således lyckats tappa bort en hel delegation med jesuiter, någonstans i Böhmen. Och nu vill ni att jag letar rätt på dem. Är det en korrekt sammanfattning?
Året är 1613. En beskickning har försvunnit någonstans i Böhmen och Vatikanen skickar agenten Maximilian för att utreda vad som hänt. Något är i görningen. Något som är utöver det vanliga. Här utspelar sig en kamp om makt, för att ta sig fram och framförallt för att överleva."
Det här var en lättläst och spännande historia! Efter att jag började tog det bara några timmar innan boken var utläst. Det var omöjligt att lägga undan den en längre tid och det tack vare hur författaren bygger upp ett driv och skapar en nyfikenhet i mig som läsare. Jag måste få veta hur det ligger till.

Lite då och då, mellan kapitlen får vi läsa små stycken som verkar vara från en anteckningsbok, där det framgår att någon håller på med experiment som kanske inte är så...positiva. Men det är skrivet så att jag hela tiden pendlar mellan olika personer, ena stunden är jag säker på att det är person a, sen är jag säker på person b, och så vidare.

Jag gillar historier när det inte riktigt går att säga vem som är god och vem som är ond, när författaren lurar mig. Det förstärks av att karaktärerna själva tvivlar på varandra hela tiden. Inget är säkert förrän i slutet och då faller alla bitar på plats.

Det här är författarens debutroman och nu hoppas jag på fler spännande berättelser från honom!

2 kommentarer: