lördag 13 juni 2015

Märkta för livet av Emelie Schepp


Originaltitel: Märkta för livet
Sidor: 339 (Inbunden)
Serie: Jana Berzelius (del 1)
"En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån.
Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping.
Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig."
 Nu var det ett tag sedan jag läste ut den här boken, så det kanske blir ett ganska kort inlägg men den förtjänar i alla fall att få ett! Det är när jag läser böcker från fikarummet på jobbet som jag ibland tappar bort att skriva om dem eftersom jag inte har dem hemma, men bättre sent än aldrig.
Jag blev nyfiken på att läsa den här när Schepps andra bok kom in i affären och den lät väldigt spännande. Då kände jag att det var dags att ta upp den här.

Och jag är imponerad av att det här är hennes debut. För det är verkligen en spännande berättelse jag dras in i. Hon har tagit ett otroligt hemskt ämne och gjort en bra historia av det, vad kan barn egentligen "programmeras" att göra när de tas ifrån sina föräldrar och tränas hårt och kärlekslöst?
Det är hemskt och det är för att få de här svaren som jag fortsätter läsa, varför gör en människa så?

Jana är en mycket speciell karaktär, jag har både svårt för henne och gillar henne samtidigt. Jag förstår hu varför hon är som hon är och jag gillar ju henne just för att hon är lite svår att få grepp om, och samtidigt är det hennes kyliga sätt som gör att jag också vill hålla mig på avstånd från henne. Vilket ju garanterat är precis vad hon hade velat att jag skulle göra!

Jag ska helt klart läsa Vita spår också någon gång i framtiden, när Schepps debut var så här spännande kan jag bara tänka mig hur bra nästa bok är!

2 kommentarer: