onsdag 20 september 2023

Mord överbord av Sofia Rutbäck Eriksson

Originlatitel: Mord överbord
Längd: 6 h 2 min
Serie: Morden runt med Herkules Persson
Uppläsare: Fredde Granberg

"Herkules Persson, pensionerad försäkringsutredare, förstår inte alls varför bonusdottern Katarina skulle tvinga iväg honom på en jorden-runt-kryssning. Fartyget är fyllt av översociala kryssningsgäster, en aktivitetsledare som inte kan ta ett nej och som om det inte vore nog sker ett mord innan han ens hunnit äta sin första frukost. Nåja, det är åtminstone inte Herkules skyldighet att utreda fallet. Det borde det väl ändå finnas kompetent personal till?

Men inget blir som Herkules tänkt sig, han tvingas tackla situationer som hans inrutade vardag aldrig förberett honom för, och han kämpar mot ryggradsreflexen att vilja bringa ordning i kaos. Men kommer Herkules kunna hålla sig borta från kryssningens mysterium? Eller är det dags att hans gamla yrkeskunskaper och fyrkantiga tänkande äntligen får komma till användning?"

Har man läst Sofia Rutbäck Erikssons serie Katarinas eminenta detektivbyrå har man redan hört talas om Herkules Persson. Han är ivägskickad på en jorden-runt-kryssning för att Katarina tycker att han behöver komma bort från sitt inrutade liv ett tag, något Herkules verkligen inte håller med om. 

Men här är han i alla fall, på ett kryssningsfartyg, och ett dödsfall inträffar. Det råkar dessutom bli så att han dras in i utredningen. Här känner jag igen humorn och det lite tokiga som jag är så van vid från böckerna om Katarina. Det är bekant, mysigt och roligt. Jag tycker om Herkules som verkligen får utmana sig själv när ingen annan verkar kunna lösa mysteriet. 

Timmarna bara flyger förbi när jag lyssnar och direkt när boken tog slut letade jag reda på del två för att fortsätta jorden-runt-resan tillsammans med vår motvillige detektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar