måndag 14 november 2022

Fällan av Caroline Engvall

 

Originaltitel: Fällan
Sidor: 250 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"En drabbande reportagebok om några av de största svenska fallen av sexualbrott på nätet mot barn och unga.

Fjortonåriga Nadja stannar hemma från skolan i ett år när hennes nakenbilder börjar spridas.

Elvaårige Edvin skäms för att någon pressat honom på intima bilder i ett spel och slutar gå till skolan.

Trettonåriga Amanda planerar sitt eget självmord. En röd klänning så att blodet matchar.

Journalisten och författaren Caroline Engvall, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, belyser här ett växande samhällsproblem. I "Fällan" möter vi brottsoffer, experter och även förövare, och får en unik inblick i nätets mörkaste vrår. Men mitt i skuld, rädsla och oro finns också hopp. Med mer kunskap och större insyn kan vi vända utvecklingen."

 Fällan är en otrolig tung men viktig bok att läsa. Så stor del av våra liv är online i dagens samhälle och det är lätt att glömma bort att inte alla man pratar med är den de utger sig för att vara. I den här boken tar Caroline Engvall upp flera fall där barn och unga råkat illa ut, där de träffat personer som tvingat dem att göra saker. 

Det är läskigt att läsa om hur förövarna tar sig in under huden på offren, hotar dem och får dem att tro på alla lögner, får dem att känna sig ensamma och som att allt som händer är deras eget fel. I vissa fall går det så långt att döden känns som den enda utvägen. Jag kan inte förstå hur förövarna kan sova på nätterna, hur de inte kan tänka på konsekvenserna av vad de gör.

Engvall tar upp många bra tips på hur man som vuxen kan prata med unga i sin närhet om nätet och fällorna man kan fångas i. Hur man kan vara ett stöd och en trygghet för dem som utsatts för övergrepp på nätet. 

Trots det tunga ämnet är den inte svårläst. Texten känns lättillgänglig och det är lätt att ta till sig de olika fallen och faktadelarna. Fällan är som sagt en mycket viktig bok som alla vuxna borde läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar