måndag 28 november 2022

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

 

Originaltitel: Fädernas missgärningar
Sidor: 557 (Inbunden)
Serie: Rebecka Martinsson (del 6)
"- Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria."

Då var sista boken om Rebecka Martinsson läst, det känns lite sorgligt. Jag har verkligen tyckt om serien.

Det är flera år sedan jag läste del fem, men det gör inget. Jag kommer snabbt in i handlingen och känner igen karaktärerna. Sedan är det bara att hänga med genom ett snötäckt Kiruna som är mitt i sin stadsflytt. Jag vet inte varför men jag blir alltid mer intresserad när det finns ett riktigt gammal fall med i berättelsen. Här hittas en kropp av en person som varit försvunnen i flera år och Martinsson börjar utreda det. Kopplingar till både nutiden och hennes egen historia kommer fram.

Det är en hemtrevlig känsla att läsa de här böckerna när de utspelar sig i Kiruna och byarna runtomkring. Jag känner igen så mycket och kan se allt så klart framför mig. Ända sedan början har jag haft en väldigt klar bild över var Martinssons hus i Kurravaara ligger och även om det kanske inte är där författaren har tänkt sig så har den bilden blivit kvar genom hela serien.

Jag kan bara säga tack för den här resan Åsa Larsson! Det har varit en fantastisk serie att följa och det känns som ett väldigt bra avslut.

6 kommentarer:

  1. En riktigt bra bok - och serie! Synd att det inte blir fler böcker om Rebecka Martinsson och Anna-Maria Mella.

    SvaraRadera
  2. Den här ligger hemma och väntar. Men tjockleken gör att jag inte tagit tag i den än. Det känns i alla fall som jag har något trevligt att se fram emot även om det är trist med sista boken i en serie.

    SvaraRadera
  3. Tråkigt att den serien är avslutad. En mycket bra bok av en vass författare och jag hoppas på att hon kommer ut med en ny bok snart.

    SvaraRadera